Реплика на един от основните символи на Освобождението на България

...
Реплика на един от основните символи на Освобождението на България
Коментари Харесай

Реплика на Самарското знаме води шествието в Благоевград

Реплика на един от главните знаци на Освобождението на България - Самарското знаме, съпровожда празничната стратегия в Благоевград във връзка Националния празник 3 март.

Благоевград

Самарското знаме е един от първите български бойни знамена, национална реликва и е един от най-важните военни знаци на Българската войска.

Ушито е от тежък копринен плат от три цвята - малинов, бял и светлосин. От двете му страни имало черен кръст, обшит с красиви златни арабески. В средата на кръста от едната страна била изобразена Иверската икона на Божията Майка, а от другата страна - светите братя Кирил и Методий и надлежно надписи: " Города Самара, болгарскому народу в 1876 году " и " Да воскреснет Бог и расточится врази его. "

По мотив 141 години от Освобождението на България в Благоевград бе отслужена и панихида за починалите за Освобождението на България от османско робство.

Общественици поставиха цветя на паметната плоча чест на посрещането на съветските освободителни войски, откъдето стартира и шествие съпровождано от Самарското знаме.
Още по тематиката 141 години свободна България
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР