Реорганизация на болничната помощ, представена в Националната здравна стратегия 2030,

...
Реорганизация на болничната помощ, представена в Националната здравна стратегия 2030,
Коментари Харесай

Мощен отпор срещу реорганизацията на болничната помощ в Здравната стратегия 2030

Реорганизация на болничната помощ, показана в Националната здравна тактика 2030, среща мощен отпор измежду участниците в здравната система. Срещу нея се изричат както болнични асоциации, по този начин и експертни препоръки по медицински специалности.

Директорът на УМБАЛ „ Св. Георги “ – Пловдив проф. Карен Джамбазов декларира, че записаният в тактиката текст, съгласно който НЗОК ще подписва селективно контракти с лечебните заведения, които обезпечават най-квалифицирана и сложна грижа най-близо до хората в регионите, в които има остатък на болнични запаси, основава предпоставки за неравнопоставеност в третирането по отношение на по-малките лечебни заведения, които постоянно обезпечават по-качествено обслужване заради по-малката си натовареност.

„ С сегашния текст повече от половината лечебни заведения в област Пловдив биха били ощетени, като ще се сътвори обществено напрежение заради разнообразието от лечебни заведения. Същевременно централизация на главния запас в няколко огромни лечебни заведения няма да докара до икономисване на средства, защото размерът от активност няма да намалее. Ще се провокира безпорядък в здравната система, като селективното подписване на контракти ще ощети дребните лечебни заведения и качеството на предлаганите здравни грижи. Предвид изложеното, предлагането ни е

този текст да бъде в допълнение разискван,

като се обмислят и проучват в детайли условия/ правила за реализацията му на процедура “, споделя в мнението си проф. Джамбазов.

От Българска болнична асоциация (ББА) пък изрично декларират, че текстът е противоконституционен. „ Залагането на селективност в тази политика, очевидно приоритизирайки едни лечебни заведения пред други за в допълнение финансиране, е погрешен метод, защото сходно решение ще докара до бомба със закъснител в цялостното действие на системата на опазването на здравето у нас. При по този начин настоящата сега нормативна уредба, при съществуването единствено на един източник, който сплотява всички осигурителни вноски, а точно НЗОК, с оглед равнопоставеността на пациентите и техния избор, не може да се прави селективно договаряне. Това опонира на конституционно закрепените права на пациентите за еднакъв достъп до здравна помощ. Подходът за селективност е неразбираем, само че и дискриминационен. За да действа системата на опазването на здравето у нас е належащо да има бистрота и изясненост за всички субекти в областта на опазването на здравето, при съблюдаване на правилото за тъждество и равнопоставеност “, споделят от ББА.

От асоциацията се опълчват и на налагането на мораториум върху разкриването на нови лечебни заведения и действия. „ Не мораториумът е верният метод в актуалната обстановка. При една естествена конкурентна среда в системата, каквато би следвало да имаме, средствата биха били оползотворени доста по-добре точно посредством вложения, които плануваният мораториум стопира. От ББА не считаме, че с тази мярка ще се увеличи качеството на здравните действия, в противен случай. Качеството на здравните действия не зависи от броя и типа лечебни заведения. Факторът за качество на здравната активност са лекарите, медицинските сестри, акушерите, експертите по здравни грижи и другите медицински експерти, които с актуалната мярка биват ограничавани и подбуждани да напущат здравната ни система, с цел да се развиват в чужбина “, споделят от болничната асоциация.

Според ББА тактиката включва

редица въпроси, които будят паника за равнопоставеността на лечебните заведения и пациентите

„ Стратегията е в ущърб на развиването на здравния бранш, което ще докара до още повече порочни практики и ще задълбочи така и така задълбочаващата се кадрова рецесия, точно спирайки развиването на здравната активност посредством мораториуми и посредством „ селективния “ избор за присъединяване на някои лечебни заведения във финансирането. Така изложените текстове не оказват помощ за това да има единна здравна система, която да работи еднообразно за всички български жители, в противен случай, на практиката страната основава по-благоприятни пазарни условия за част от лечебните заведения, неразбираемо кои тъкмо, а това всъщност нарушава конкуренцията “, се споделя още в мнението.

Главният координатор на Експертния съвет по здравна компетентност „ Гастроентерология “ проф. Красимир Антонов счита, че от тактиката не излиза наяве по какъв начин ще се реализира равнопоставеност сред държавни, публични и частни болнични здравни заведения. „ Много от най-големите държавни лечебни заведения, гръбнакът на българското опазване на здравето, са с насъбрани финансови отговорности за разлика от частните лечебни заведения, със важен отлив на експерти. Не е посочен методът, по който ще се промени финансирането на болничните заведения – от финансиране по Клинична пътека (по брой минали заболели и цена на клиничната пътека) към финансиране според от активността и качеството на предоставяните услуги. От написаното в НЗС 2030 оказва се че разказаният нов механизъм за финансиране „ се основава “. Според нас неналичието в НЗС 2030 на изясненост за механизма, по който ще се финансира болничната активност, е извънредно огромен пропуск, който може да обезсмисли цялата здравна тактика. Моделът на здравната система в доста огромна степен се дефинира от метода на финансиране на болничната помощ “, споделя той.

И от Експертния съвет по „ Пневмология и фтизиатрия “ споделят, че

тактиката е прекомерно обща и с пожелателен темперамент

„ Целите, които са заложени, са предпочитани за опазването на здравето, единствено че не става явен точният механизъм за тяхното осъществяване. За да бъдат осъществени множеството от нещата, са нужни и законодателни промени, например в частта за ограничение на антибиотичната устойчивост, ограничение броя на болничните кревати и така нататък Не е планувано присъединяване на научните сдружения при разискване на целите и тяхното осъществяване, а те са тези, които са осведомени добре с проблемите на доболничната и болнична помощ “, споделят специалистите.

Проф. Соня Тончева, основен координатор на Експертния съвет по „ Здравни грижи “, декларира, че измежду основните проблеми в тактиката е лисващият правилник за финансиране на грижите, които могат самостоятелно да оказват в дома на пациентите медицинските сестри и акушерките и неналичието на политика за гарантиране на кадровата обезпеченост. По думите й неналичието на стандарт за здравни грижи, както и незадоволителния брой здравни експерти води до текучество, прекалено натоварване на експертите и риск от допускане на неточности при оказване на здравни рижи.

„ Необходимо е засилено държавно присъединяване за създаване на медицински практики на специалностите от направление „ Здравни грижи “ (медицински сестри, акушерки) в дребни обитаеми места и обезпечаване на хонорари за наетия в тях личен състав, съгласно осъществяване на Плана за възобновяване и стабилно развиване. Законово обезпечената опция при откриване и действие на звена за независими сестрински и акушерски практики да бъде финансово подкрепена и обезпечена от страната, общините и Европейските фондове “, споделя проф. Тончева и предлага още

да се одобри и утвърди Медицински стандарт по здравни грижи,

с ясно регламентиране на брой експерти по здравни грижи по отношение на броя и тежестта на пациентите, нуждаещи се от грижа, както и Методика за действително заплащане, отговарящо на положеният труд.

От Българската асоциация на експертите по здравни грижи също предлагат в тактиката да залегне разширение на обсега на независимите действия на медицинските сестри, фелдшерите и акушерки в границите на добита компетентност „ Първични здравни грижи “.

С цел превъзмогване на кадровата рецесия в лечебните заведения от БАПЗГ също предлагат приемане на медицински стандарт „ Здравни грижи “, само че и да бъде нормативно избрана рамка на професионална подготовка, отговорност и пълномощия на всяка една от специалностите от направление „ Здравни грижи “. „ Нужно е остойностяване на труда на всички медицински специалисти; условие за най-малък брой медицински експерти по здравни грижи, назначени на трудов контракт, за разкриването и действието на лечебни заведения в болничната и извънболничната помощ; система за обмисляне, назначение и задържане на медицински персонал; методика за стабилно повишаване на трудовите приходи на медицинските експерти по здравни грижи по отношение на добити умения, продължаващо образование и квалификации и ясно обрисувано и стабилно кариерно развиване “, споделят от асоциацията.

Всички мнения към тактиката може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР