Renault Group винаги е отдавала огромно значение на дешифрирането и

...
Renault Group винаги е отдавала огромно значение на дешифрирането и
Коментари Харесай

Тенденции, които вдъхновяват Renault Group

Renault Group постоянно е отдавала голямо значение на дешифрирането и съпътстването на измененията в обществото. Във време, когато светът се трансформира бързо и коренно, е по-важно от всеки път за една компания да бъде в крайник с главните трендове, с цел да продължава да основава нововъведения и да проектира артикули и услуги на бъдещето. Тази вдъхновяваща задача се пада на отдела за изследване на настройките на клиентите на компанията. Ерик, началник Тенденции, показва своя разбор на огромните публични промени, които засягат автомобилната промишленост и трансформират подвижността.

Не е случайност, че Renault е в основата на емблематични модели, белязали автомобилната история. Независимо дали става дума за Renault 5, Twingo, Espace, Scenic или ZOE, марката е потвърдила способността си да революционизира промишлеността, като в същото време дава отговор на потребностите и упованията на потребителите. Същото може да се каже и за Dacia с поредното лансиране на Logan и Sandero, тъй като марката стартира нови коли на цените на използвани. Такъв триумф не би бил вероятен без отдела за изследване на настройките на клиентите.

„ Обществото ни изживява дълбока рецесия. Нашата роля е да разберем от какво ще се нуждаят нашите клиенти в идващите години, с цел да проектираме подвижността на бъдещето с самостоятелни и групови отговори от нашите марки: Renault, Dacia, Lada, Alpine и Mobilize. “
Ерик, управител Тенденции, отдел Проучване на настройките на клиентите, Renault Group

Разбиране на измененията в обществото
Мисията на отдела за изследване на настройките на клиентите е първо да следи и разбере методите, по които се трансформира обществото, и по-късно да интегрира потребностите на клиентите в продуктите и услугите, които марките на Renault Group оферират и ще оферират по света.
Ерик декларира: „ Резултатите от социологическите изследвания, които организирахме, са ясни: светът изживява дълбока, бърза и непрекъсната смяна. “ Дигитализацията на нашия живот, която уголемява евентуалните взаимоотношения, само че е в основата на когнитивен апокалипсис; екологичните рискове и проблеми; фрагментацията на обществото; уязвимостта и несигурността; възходящата урбанизация; конкурентните нагласи; индивидуализацията, свръхконсумацията са единствено част от тази смяна.

Подложени на такова напрежение, хората губят ориентировка и са оставени да се оправят с рецесия на идентичността, загуба на смисъл и чувство за необходимост.
За да може човек да възвърне ориентацията си – към момента отрицателно повлиян от Коронавирус рецесията – той би трябвало да възвърне контрола върху личното си битие, още веднъж да откри смисъл в това, което прави, и метода, по който употребява, да се свърже още веднъж с другите на прочувствено и персонално равнище. Той би трябвало да преоткрие силата на доверието.
„ Наред с тези промени, желания, очаквания и страхове пораждат и стават по-осезаеми нови потребности, стремежи и упования на потребителите “, изяснява Ерик.

Идентифициране на нови потребителски трендове
„ Идентифицирахме пет съществени световни трендове, които оформят потребителското държание. Тези трендове провокират и въздействат на метода, по който проектираме и доставяме коли, услуги и решения за подвижност. “
• АВТЕНТИЧНОСТ
За да изградят доверие в дадена марка, потребителите от ден на ден ценят човешкия метод и откровения дискурс във взаимоотношенията си с марките. През 2020 година 48% от хората оповестяват, че купуват артикули и услуги извънредно от доверени марки – нарастване от 11 пункта в границите на шест години. Ерик отбелязва: „ Това допуска огромни упования към фирмите да покажат бистрота, ангажираност и да извършват обещанията си. “ Хората в този момент желаят фирмите да прегърнат човешките полезности емпатия и нравственос. В подмяна 59% от потребителите са подготвени да похарчат повече; 78% от купувачите имат вяра, че фирмите могат да реализират баланс сред доходност и поддръжка на обективни дела.

• УСТОЙЧИВО БЛАГОСЪСТОЯНИЕ
Търсенето на позитивни потребителски привички отразява наклонност към стабилно богатство. Това изисква обработване на персонално богатство и намиране на наслаждение от консумация, която има минимално влияние върху околната среда – т.е. без възприятие за виновност. Един на всеки двама души споделя, че интензивно търси артикули и услуги, които съчетават наслаждение и резистентност. В съвсем същата степен 46% от хората по света се усещат отговорни, когато дейностите им могат да навредят на околната среда. В резултат на това, 60% от европейските консуматори чакат фирмите да се стремят интензивно да пазят планетата. „ Следователно фирмите имат цялостен интерес да разработят по-устойчив метод на ползване с по-отговорни и екологични артикули като Renault ZOE. Това върви ръка за ръка със основаването на дизайни, които са по едно и също време екосъобразни и ресурсосъобразни и предизвикват практиките на кръговата стопанска система. Renault Group е интензивно ангажирана с тези проблеми от доста години. “

• АКТИВНО ОВЛАСТЯВАНЕ
Търсенето на смисъл и желанието да се подкрепи оформянето на едно по-добро бъдеще отразява друга световна потребителска наклонност – тази на дейното овластяване. Съответно 42% от хората усещат нужда да бъдат интензивно ангажирани със своята локална общественост. Ерик обобщава явлението по този начин: „ Потребител “ и „ жител “ към този момент не са две обособени понятия. “ Ето за какво фирмите би трябвало да употребяват силата, която имат, с цел да основават по-справедливи общества посредством в допълнение разрастване на всички обществени измерения на своята организация и адаптиране на активността си, с цел да отговорят по-добре на тези желания. Това значи поощряване на обществения напредък, справяне с дискриминирането и насърчаване на взаимоотношения или партньорства, които ще доведат до смяна за по-добро бъдеще. „ За следващ път това не е нищо ново за Renault Group. Социалният напредък лежи в основата на нашето ДНК. “

• САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ
Тъй като обществата стават все по-фрагментирани и все по-индивидуализирани, това основава универсална потребност от еднаквост, която се цени. Този напън основава предпочитание у потребителя да бъде в крайник с полезностите на индивидите и общностите, към които принадлежи. Така 42% от потребителите споделят, че купуват единствено артикули и услуги, които са в сходство с техните вярвания и персонални идеали. В същото време, защото хората търсят по-добър живот, стремежът към самоусъвършенстване и по-голямо почитание към самостоятелните и групови идентичности също въздейства на потребителските привички. За 47% от европейците и северноамериканците „ да бъдеш правилен на себе си “ се е трансформирало в синоним на персонален триумф. „ За фирмите предизвикването е ясно: належащо е да се разпознават групи и човеци, които имат сходни полезности и да им се дават подобаващи предложения, които отразяват това подобие. С други думи, би трябвало да проектираме артикули и услуги, които всеки клиент може да прегърне, да ги приспособява към своите потребности и да се разпознава с тях. ”

• СЕМПЛОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ
Хората към този момент не желаят да усложняват живота си или да губят време. „ Стремеж към улеснение на живота “: това е станало основна цел за 53% от хората по света. За фирмите „ да вършат нещата семпли “ значи да предизвикват интуицията и адаптивността. Това значи връщане на властта назад на хората, на потребителите. Това значи понижаване на напрежението. „ Прави нещата семпли! “ това е водещият етос зад основаването на сполучлив опит с артикули и услуги, даже по време на взаимоотношенията при покупка. Дигиталните решения, които дават отговор на този етос, при изискване че не натоварват прекомерно индивида, са от значително значение, когато става въпрос за улеснение на живота. „ Да вършим нещата семпли и да насърчаваме семплост може евентуално да генерира мощно конкурентно преимущество и характерно предимство за компанията. В рамките на Групата, възходящият триумф на Dacia със своите семпли артикули, продължава да потвърждава това. “

Изобретяване на подвижността на бъдещето
В свят, който се трансформира бързо и коренно, обръщането на внимание на сигналите и зараждащите потребителски трендове е от голямо значение за автомобилната промишленост. За Renault Group това постоянно е било явно. Повече от всеки път тя е фокусирана върху дешифрирането и консолидираното на публичните трендове.

Както споделя Ерик: „ Това значи непрестанно да слагаме под въпрос приноса на всеки от бизнесите на компанията по целия свят, да бъдем в синхрон с главните промени, които текат. Това значи непрестанно да поправяме и подобряваме метода, по който работим като обособени човеци и като общ колектив, с цел да развиваме по-ефективен и резистентен бизнес, като предлагаме решения, отговарящи на стремежите на нашите клиенти за всяка от нашите марки. “

С тази цел отделът за изследване на настройките на клиентите организира семинари в цялата компания, насърчаващи чиновниците да надграждат петте разпознати трендове и изготвят новаторски оферти и съответни дейности, които дават отговор на упованията на клиентите, с цел да продължат да основават бъдещи решения за подвижност.

Има огромни провокации и доста неустановеност, само че Renault Group продължава да отстоява упоритостта си: да стане „ софтуерна “ компания и да диверсифицира гамата си от услуги за подвижност, сила и данни. Амбиция, подкрепена от мощна, неповторима еднаквост на марката, която се концентрира върху клиентите и техните упования.

Данните са от: GfK-ROPER Consumer Life Barometer 2021 и IPSOS Trend Barometer 2020

*Източник:
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР