Ремонтът на централната софийска улица Алабин“ все повече се превръща

...
Ремонтът на централната софийска улица Алабин“ все повече се превръща
Коментари Харесай

Ремонтът на "Алабин" подлуди центъра на София

Ремонтът на централната софийска улица „ Алабин “ от ден на ден се трансформира в призрачен сън и изтезание за софиянци макар първичните уверения на администрацията, че той ще бъде изпълнен по най-щадящия метод за жителите на града. Строителните действия са част от огромния план за замяна на трамвайното трасе на линия №5, който би трябвало да завърши напролет на 2023 г. Изминалият към месец и половина от реконструкцията на сектора на " Алабин " - от ул. „ Лавеле “ до бул. „ Христо Ботев “, към този момент сподели, че Столична община прави всичко допустимо организацията и периодите  да са комфортни за фирмата-изпълнител, само че не и за живеещите в региона и за хората, които всекидневно минават оттова. Зоната на ремонта, която е с дължина по-малко от километър, е затворена от 20 юни и ще остана по този начин в продължение на 260 дни, проличава от осведомителните табели, сложени по оградите.

Сред главните проблеми е, че по дългото трасето на ремонта не са планувани безвредни пешеходни проходи. В пространството от ул. „ Лавеле “ до бул. „ Христо Ботев “ единствената опция за прекосяване на отсрещния тротоар е на самото кръстовище на „ Алабин “ с „ Христо Ботев “ при площад " Македония ". Това значи, че на част от работещите в региона се постанова да вървят близо километър, с цел да стигнат до работните си места. Още по-голям проблем с напредването има откъм страната на Съдебната палата. Заради поставените огради от фирмата-изпълнител на движещите в тази посока по „ Алабин “ се постанова да слязат чак до прилежащата ул. „ Позитано “ при централата на Българска социалистическа партия, след което да завият около мантинелите и да се върнат към постройката на съда.  

Затрудненията с напредването по „ Алабин “ към този момент доведоха до намирането на палеативно решение, което обаче съставлява заплаха за живота и здравето на минаващите. Изпълнителят на ремонта е премахнал две срещуположни пана от оградата на пресечката с ул. „ Цар Самуил “ и там е създал проход, през който пешеходците могат да стигат до отсрещната страна на улицата, без да стигат чак до кръстовището с бул. „ Христо Ботев “. Проходът обаче не е обезопасен по никакъв метод, заради което на минувачите се постанова да минават през изкопа и измежду непрекъснато движещи се тежки машини. Маршрутът е изцяло недосегаем за майки с детски колички и за хора с проблеми с напредването.    

Проблемите за пешеходците не престават и на самото кръстовище на „ Алабин “ и продължението му – бул. „ Македония “, с бул. „ Христо Ботев “. От страната на бул. „ Македония “ те би трябвало да чакат зеления сигнал на светофара, стъпили върху уличното платно, защото оградите на строителния обект са завладяли тротоара. По тази причина движещите се коли минават безусловно на сантиметри от хората, очакващи да стигнат от другата страна на бул. „ Христо Ботев “.

Както " Сега " към този момент писа, макар тържествените обещания на кмета Йорданка Фандъкова да не се повтарят грешките от предходни поправки в София, те към този момент натрапчиво се виждат при обновлението на основния сектор на „ Алабин “. Въпреки че плануваният период от 260 календарни дни заприключването на обновлението на улицата не наподобява по никакъв начин къс, съвсем несъмнено той няма да бъде спазен. Причината: по релсовото трасе, което се подменя сега - от Съдебната палата до трамвайното обръщало в ж.к. „ Бъкстон “, работят прекомерно малко хора. Преди дни от гражданската организация „ Спаси София “ пресметнаха, че от 10 април, когато ремонтът на трамвайното трасе на линия №5 стартира, забавянето на строителните действия към този момент е стигнало 40 дни. Във вторник зам.кметът на София по строителството инж. Ангел Джоргов също призна, че закъснение има, само че съгласно него става дума за 2-3 седмици. Причината били дъждовните дни през юни и юли, заяви той пред БГнес.

Договорът за реорганизация на релсовия път по " Цар Борис III " бе подписан на 18 януари 2021 година и е на стойност 40 534 831 лева Справка в регистъра за публичните поръчки демонстрира, че единствено за 2021 година компанията, която го извършва – ВДХ АД, има три подписани контракта за публични поръчки - с общината, с Министерство на обучение и науката и с община Костинброд. Същата има куп контракти и от 2020 година От фирмените регистри излиза наяве, че действителен притежател на ВДХ АД е някогашният началник в АПИ Велико Желев. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР