Ремонтът на кино „Космос” да започне още тази година, това

...
Ремонтът на кино „Космос” да започне още тази година, това
Коментари Харесай

Кметът иска ремонтът на кино “Космос“ да започне тази година, форсира проектантите

Ремонтът на кино „ Космос” да стартира още тази година, това желае Здравко Димитров.

„ Искаме по-бързо да се случат нещата. Шестте месеца, които желаят проектантите, са прекомерно дълъг период. Достатъчно ги чакахме да се схванат за авторските права”, разгласи кметът и се аргументира, че въпреки всичко става въпрос за преустрояване, а не за ново строителство.

Заданието е направено от арх. Димитър Балджиев (победител в състезанието за идейния проект) и арх. Тодор Абаджиев (държател на авторските права).

Кино „ Комсомол” е издигнато по план на арх. Любомир Шинков. Отваря порти на 5 септември 1964 година с обред първата си прожекция на кино лентата „ Тринадесет години”. След 1989 година киното е преименувано на „ Космос”. Работи до 1999 година, след което киносалонът е затворен. Фоайетата се употребяват с разнообразни цели – като дискотека, игрална зала. В последна сметка постройката пуска кепенци и остава в ръцете на времето и природата.



През 2011 година Община Пловдив разрешава изменение в настоящия организационен проект. Идеята е земята да бъде продадена, с цел да бъде съборено киното и повдигнат многоетажен паркинг. Предложението обаче срещна опозиция в Общинския съвет. Още по-остра бе реакцията на пловдивската общност. Инициативният комитет „ Да спасим кино „ Космос” притегли общественото внимание към казуса. С поредност от митинги и присъединяване на сесия на Общинския съвет в последна сметка Общината се отхвърли от желанията си за паркинг на мястото на киното.

Последваха архитектурни състезания, в които се избираха по няколко забавни плана за възобновяване на постройката.

През годините посредством напъните на инициативния комитет и група жители в постройката бяха осъществени поправки и бяха отстранени вдигани през годините вътрешни стени. Зрителната зала обаче остана затворена. Все отново в кино „ Космос” се организираха разнообразни обществени събития, част от тях бяха и в емблематичната 2019-а, когато градът ни бе хазаин на самодейността Европейска столица на културата.



През 2019 година бе извършен конкурс за абстрактен план за главен ремонт на киното. Спечели го проектантско бюро „ Тектоника-Б” ООД в лицето на арх. Димитър Балджиев и сътрудниците му арх. Елена Павлова и арх. Инес Чавдарова.

След продължителни диалози с притежателя на авторските права арх. Тодор Абаджиев в последна сметка се стигна и досега, в който бе оповестено и плановото задание за ремонта на постройката.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР