Ремонтът на жилището може да ви донесе данъчен бонус в

...
Ремонтът на жилището може да ви донесе данъчен бонус в
Коментари Харесай

Проект: Правиш ремонт вкъщи, спестяваш до 200 лв. данък

Ремонтът на жилището може да ви донесе данъчен бонус в размер до 200 лв.. Това планува законова смяна, готова от Министерството на финансите. МФ предлага напълно нов тип данъчно облекчение, което обаче не е просто жест към семействата, е и оръжие за битка със сивия бранш в строителния бизнес.

Проектът планува всеки поданик, който е викал майстори за поправки в жилището (или къщата), да може да понижи с до 2000 лв. сумата на приходите си, когато подава годишната си данъчна декларация. Данъкът е 10%, което значи, че човек може да спести до 200 лв. от това, че е вложил в дома си.

Има няколко условия за прилагане на облекчението. Имотът непременно трябва да е жилище, да е личен, а не чартърен, да се намира в България и строително-монтажните работи (СМР) да са осъществени от българска фирма/бригада. Ако ремонтираният обект е в активите на компания и се употребява смесено, т.е. служи и за офис, преференция не се поставя. Друго изискване е притежателят на жилището да не е употребил услугите на свързани лица, т.е. на компании или на майстори, с които има родствени или бизнес връзки.

Има и още едно значимо условие, с цел да се употребява
бонусът - разноските за СМР трябва да са подплатени с съответно издадени документи - фактури, касови бонове, разписки, платежни за банкови преводи и други посочени в Закона за счетоводството.  

Това е значителен подробност, който изяснява неочаквания подтик на финансовото министерство да насърчи жилищните поправки с данъчни отстъпки. Идеята е жителите да имат интерес да изискват документ за всеки лев, заплатен за промяна на дограма или на порти, боядисване, слагане на паркет/ламинат, поставяне на изолираност, ВиК ремонти, промяна на контакти и т.н. Сега доста постоянно майсторите се договарят за цената, след това прибират парите на ръка и не издават безусловно никакви документи.    Публична загадка е, че ремонтните услуги са един от най-сивите браншове в българската стопанска система.

На процедура Министерството на финансите предлага метод най-малко част от приходите на работещите в тази сфера да бъдат осветени - възложителите на ремонтите да бъдат привлечени  като " сътрудници " на Национална агенция за приходите и да изискват счетоводни документи, когато заплащат.

Предложението на МФ е включено в план за промени на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс - Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Проектът е оповестен на уеб страницата на министерството и е на фаза " публично разискване ". Идеята е облекчението да влезе в действие от 1 януари 2021 г. 

Добрата вест е, че МФ предлага данъчният
бонус да може да се употребява и за поправки, направени през актуалната година. Това значи, че разноски до 2000 лв. за жилищни усъвършенствания може да бъдат почетени и приспаднати от приходите ви за облагане, когато попълвате данъчната декларация за 2020 г.  

 

 

 

нияитеелтияг оо0а Идеята на МХе лансира 

 

 

Така данъчните ще могат 

 

 

от компаниите, които сменят роителните бригади ият прицел са имено извърш

 

 

 

Ремонтните действия в дома да понижават основата, върху която се начислява данъкът върху приходите на физическите лица, притежатели на жилището. Това предлага Министерството на финансите, представяйки за публично разискване промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Максималното стесняване на основата е заложено да бъде 2000 лева, само че то ще работи, единствено в случай че бъдат предоставени годни документи за компанията, направила съответния ремонт, и платежни документи.

Едно от изискванията, за приемане на данъчната отстъпка, е недвижимият парцел, на който се прави ремонт, да се намира на територията на България. Също по този начин подобренията по парцела би трябвало да са направени от еднолични търговци или компании, които са регистрирани в България. Освен това данъчните инспектори ще ревизират дали ремонтираният парцел не е по някакъв метод обвързван с компанията, която прави ремонтните активност. Ще се ревизира и за връзка сред притежателя на ремонтираното жилище и компанията, която прави подобренията.

Когато жилището е благосъстоятелност на повече от едно физическо лице, облекчението може да се употребява от всеки съсобственик, при изискване че общият размер на облекчението, употребен от всички съсобственици, за парцела не надвишава 2000 лева

Важно изискване за облекчение на налозите е ремонтът да е осъществен против публикуван фискален бон, квитанция, банков превод или различен документ. 

По този метод страната цели да изсветли строителния бранш в страната. От друга страна, страната ще се опита да подтиква хората да употребяват лицензирани строителни услуги, а не такива „ на черно “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР