Ректорите се крият зад колективна безотговорност, зад измислена от тях

...
Ректорите се крият зад колективна безотговорност, зад измислена от тях
Коментари Харесай

Синдикат обвини колективна безотговорност за кризата в художествената академия

Ректорите се крият зад групова безнаказаност, зад измислена от тях автономност, само че автономност има единствено в образователната и научната активност, няма финансова автономност.
Това уточни в изявление за БГНЕС ръководителят на профсъюз " Висше обучение и просвета " към КНСБ доцент доктор Лиляна Вълчева по отношение на рецесията в Националната художествена академия (НХА), където поради неналичието на средства за заплати над 200 учители и личен състав втори месец са без хонорари, а ректорът проф. Николай Драчев подаде оставка. Одобреният за претендент за ректор проф. Велислав Минеков пък упрекна страната в преднамерено отношение към НХА.
Националната художествена академия е едно от висшите учебни заведения, за които има резистентен напредък за последните четири години в дотацията за прехрана на образование. НХА сама си основава бедите, без значение, че страната дава задоволително средства, без значение, че ние, синдикатите, непрестанно усилваме коефициентите в това професионално направление и без значение, че дотацията за прехрана на образование пораства. Тази дотация е основана и на индикатори по критериите за качество, а преподавателите от НХА са дали много високи индикатори, от там идват и повече пари в самата академия, съобщи доцент Вълчева.
Тя е безапелационна, че казусът на НХА е в счетоводството, неправилното внасяне на средствата по целеполагане, както и ниската подготвеност на счетоводителката, която е пенсионер със приблизително обучение.
Главната счетоводителка Рафаилова няма нито познания, нито компетентност да води счетоводство на висше образователно заведение. Сигнализирали сме за това ректора още от 2016 година, разгласи Вълчева.
Тя заяви, че на съвещанието на Академичния съвет на НХА основната счетоводителка не е могла да даде точни данни за разходването на средствата, а проф. Минеков не е реагирал по никакъв метод на точните числа на ВОН-КНСБ. Ректор проф. Драчев призна обстоятелствата, уточни тя.
Доц. Вълчева изрично не приема казаното от проф. Минеков, че отговорност за положението на НХА носи МОН.
Когато приказваме за страната би трябвало да е ясно, че тук са и обществените сътрудници. Ние сме създали задоволително за академията, не излизаме по медиите с безсмислена логорея, а излизаме с акуратност, с цифри, съобщи още председателката на профсъюз ВОН-КНСБ и посочи:
За годините на мандата на ректора в оставка проф. Драчев, през 2016 година страната е отделила 4,6 млн. лв.. През 2017 година сумата е повишена на 4,8 млн. лв., през 2018 година – на 5,1 млн. лв., 2019 година – сумата е 5,5 млн. лв.. А в бюджета за 2020 година, признат от Народното събрание, 6,4 млн. лв. са средствата за Художествената академия.
По Закона за висше обучение тази държавна дотация обезпечава 70% от разноските за дотацията за прехрана. Останалите 30% студентите внасят на каса в самата академия или по банков път. Тези пари също не са малко – 1,3 млн. лв..
Неправилното третиране на тези вътрешни пари от таксите на студентите в някакво друго перо е докарало некомпетентното деяние на основната счетоводителка и тя е насочила тези пари към градежи. А строителството на новия корпус в НХА се прави по различен план – по стратегия „ Региони в напредък ”, към друго министерство. Това са разнообразни средства. Министерство на образованието и науката е обезпечило средствата за образование, за образователен развой, за просвета, за стипендии на студентите, продължи доцент Вълчева.
Не може парите от стипендии на студентите и тези, предопределение за работни заплати, осигуровки и трудови хонорари на преподавателите да се пипат по никакъв метод. Те са целеви. Тук е огромната неточност на счетоводителката и надлежно неналичието на надзор от ректора и от финансовия инспектор в академията.
НХА сами са си основали най-голямата пакост, основали са огромен финансов дискомфорт, липса на заплати сега, липса на стипендии, ориентирани непозволено средства – една дупка от 840 хиляди лв., пресметна доцент Вълчева и внесе още конкретика:
ВОН – КНСБ усили норматива за образование на един студент и той за годините също е намерил своята смяна от 4089 лв. през 2016 година, до тази година е 4328 лв., а за 2020 година е 5248 лв.. Целият този норматив, когато се умножи по нарастване брой студенти, тъй като и броят на студентите също пораства, за разлика от други висши учебни заведения, това демонстрира изключителна привилегия за академията в нашите договаряния.
Че няма пари за просвета, че няма пари за изкуство – това са безусловно измислени и казани думи от човек, който малко чете и доста приказва. Това ни наскърбява, тъй като нашият профсъюз е предан на тази идея, отбрани тя ВОН-КНСБ.
Доц. Вълчева заяви още, че предходната година са подали сигнал до просветния министър, че има ректори, които си пресмятат непозволено работните заплати. Ректорът на НХА също попада в тази обстановка.
Вместо да си структурира заплатата, контрактувана със синдикатите, той самичък си я дефинира, като към заплатата за академичната служба „ Професор ” си прибавя в допълнение заплащане за управителната служба „ Ректор ” и по-късно всичко полза с % прослужено време.
Посочихме в този сигнал до МОН тези нарушавания, министърът разпореди инспекция и се оказа, че 22 висши учебни заведения вършат това, като НХА не правеше изключение. След това писмо до министъра трябваше да има смяна – някои ректори трансформираха, други – не и измежду тези, които не трансформираха е ректорът проф. Драчев, сподели още доцент Вълчева и означи, че със съответното писмо от 30 април 2018 година даже не били осведомени останалите членове на управата на НХА.
Това значи, че ректорът не е даже споделил с сътрудниците си какви нарушавания по организация и структуриране на работната заплата е направил. Това също води до непозволено разходване на средства, до разсипничество, съобщи Лиляна Вълчева.
След като желаят автономност висшите учебни заведения, би трябвало наложително да ясно и транспарантно да договарят заплатите със синдикатите, а ясно и транспарантно да договарят стипендиите със студентите. Не го ли вършат това, ето до къде се стига, безапелационна е тя.
За тези нередности сме алармирали, има бърза реакция на министъра, има и решение, само че няма кой да го извърши, тъй като доста ректори се крият зад автономията, само че финансовата автономност за висшите учебни заведения не важи. Финансово висшите учебни заведения би трябвало да са по разпоредбите на цялата страна и подчинени на Закона за държавния бюджет.
От ВОН – КНСБ са подали сигнал и към Инспекцията по труда. Също по този начин са повтори сигнала до министър Красимир Вълчев, тъй като с изключение на неналичието от 840 хиляди лв., има разминаване и в парите за трудови хонорари в размер на към 600 хиляди лв., заяви още Лиляна Вълчева.
Тя посочи, че 600 хиляди лв. тази година са дадени за нарастване на заплатите, а за целия мандат проф. Драчев държи междинни брутни работни заплати – към 1350 лв., 1340 – 1348 лв..
Държавата дава пари да си увеличиш заплатите, а ти ги харчиш за строителство по някакъв план, по друга стратегия, от друго министерство, възмути се ръководителят и добави: Това е безсрамие и би трябвало да бъде осъдено с цялата суровост на закона.
Ние ясно разбираме какви дефекти има системата, по тази причина подкрепихме измененията в Закона за висшето обучение. Ясно разбираме по какъв начин ректорите се крият зад групова безнаказаност, зад автономност, измислена от тях. Имаме автономност в образователната и научната активност, само че няма финансова автономност. При всички случаи в НХА има злоупотреби, съобщи доцент доктор Лиляна Вълчева.
В умозаключение тя сподели, че преподавателите в НХА са изработили почтено, честно и доста качествено труда си и вместо да получат спомагателни пари по критериите за качество на образование, те получават пестник.
По думите ѝ подобен затворен модел на ръководство съществува и в други висши учебни заведения в страната.
Проблемите съгласно нея могат да се предотвратят с приемането час по-скоро на промените в Закона за висшето обучение. А МОН да постанова още по-сериозни наказания, не да разчита на разсъдъка на научен ректор, тъй като тук не става въпрос за ръководство на някоя дребна частна фамилна компания, където всеки може да прави каквото си желае.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР