Ректорите на медицинските университети в България излязоха в понеделник с

...
Ректорите на медицинските университети в България излязоха в понеделник с
Коментари Харесай

Ректори се обявиха против частни медицински ВУЗ

Ректорите на медицинските университети в България излязоха в понеделник с общо мнение против разкриването на частни медицински висши учебни заведения и за налагането на мораториум за разкриване на нови академични лечебни заведения. Реакцията им е във връзка препоръчаната в средата на юни от просветителното министерство Национална карта на висшето обучение, съгласно която разкриването на новиш висши учебни заведения да става по избрани критерии като се регистрира нуждата от експерти във всеки район. Според картата “Медицина “ е измежду най-масовите професионални посоки в народен мащаб дружно с " Икономика “, " Педагогика “, " Администрация и ръководство “, " Комуникационна и компютърна техника “, " Информатика и компютърни науки “, " Педагогика на образованието по.. “. и " Право “. В тези осем посоки се образоват почти половината настоящи студенти в народен мащаб.

Ректорите на медицинските унивреститети са безапелационни, че желанията за откриване на частни медицински висши учебни заведения и филиали, са в прорез с държавната политика по здравно обезпечаване и гарантиране на качеството на медицинските и здравните грижи на популацията . Под това мнение са се пописали ректорът на МУ –София акад. проф. Лъчезар Трайков, ректорът на МУ – Варна проф. Валентин Игнатов, ректорът на МУ – Пловдив проф. Мариана Мурджева и ректорът на МУ –Плевен проф. Добромир Димитров.

Според тях териториално систематизиране на висшите медицински учебни заведения покрива потребностите и е съобразено с административното и териториалното разделяне в страната. “Създаването на нови частни структури в системата на висшето обучение тук-там, където съществуват одобрени държавни такива, е развой, който беше следен неконтролирано в системата на опазването на здравето и сподели своята неефективност “, показват те.

Ректорите на медицинските университети оферират въвеждането на строго регламентиран съгласувателен режим при желание за откриване на нови държавни висши учебни заведения по професионалните посоки “Медицина‎ “‎, “Дентална медицина‎ “‎, и “Фармация‎ “‎ и сродни специалности от контролираните специалности. Те са безапелационни, че това би трябвало да се случва при едновременното осъществяване на следните условия : броят на настоящите студенти на национално равнище е над 99% от избрания от Националната организация по оценяване и акредитация капацитет; нуждата от увеличение на броя на обучаваните студенти в съответния регион да е съгласувана с Министерството на здравеопазването, в сходство с националната здравна карта; да има позитивно мнение от МОН в осъществената предварителна оценка на въздействието от откриването на съответното ново държавно висше учебно заведение (филиал, факултет, колеж) върху степента на сходство на профилната и териториална конструкция на висшето обучение със социално-икономическото развиване и потребностите на пазара на труда.

Ректорите и университетските управления на медицинските университети в страната молят да се подхващат и законодателни начинания за налагане на мораториум за разкриване на нови академични лечебни заведения, както и на мораториум за придобиване на статут на научни организации в съществуващите здравни заведения .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР