Ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов използва официалната фейсбук

...
Ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов използва официалната фейсбук
Коментари Харесай

Ректорът на ВТУ с призив от фейсбук страницата на университета в подкрепа на един от кандидатите за президент

Ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов употребява формалната фейсбук страница на образователното заведение, с цел да призове на балотажа да се гласоподава за един от двамата претенденти за президент. Ректорът е член на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Румен Радев-Илияна Йотова. Под поста на ректора в институционалната страница се появи лавина от отрицателни мнения на някогашни и сегашни ученици на Великотърновския университет, които дефинират дейностите на проф. Христо Бонджолов като неприемливи. След сигнал на стратегия „ Хоризонт “ постът беше отстранен. 

Официалната фейсбук страница на Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ осъмна със следния текст: 

„ За следващ път в неделя сме на избори и чакаме по-късно да ни оставят малко да си отдъхнем, тъй като в действителност доста стана.  

Колеги, другари, да гласуваме! Можем ли този път със ЗА? 

Партийната поддръжка направи неприятна услуга и на двамата претенденти. Аз не съм срещу проф. А. Герджиков. Много хора щяха да се замислят за кого да гласоподават, в случай че той беше повдигнат от името на Софийския университет.  

Искам изрично да подчертая, че аз съм ЗА настоящия президент, тъй като поддържа протеста на младите против системата. След петгодишен мандат разумната поддръжка, която всеобщо получава от хората без значение от партийните им пристрастия, не може да бъде скрита даже от ония социологически организации (знаете кои). Президентът Румен Радев оказа помощ и на нас в битката против беззаконието, по тази причина аз му вярвам. Желая му триумф и имам вяра, че ще си върнем страната.  

Зная, че множеството български жители са ЗА. Гласувайте! “ 

Като създател на този текст е посочен ректорът проф. Христо Бонджолов. Постът беше оповестен на 17 ноември в 19,38 часа. 

 Здравка Маслянкова

Потърсен за коментар за какво употребява институционалната страница на университета за политическа пропаганда, ректорът проф. Бонжолов съобщи за БНР, че постът първо е бил оповестен в персоналния му профил, а в университетския е като отговор на подправена вест:  

„ Нямаше да бъде на страницата на университета, в случай че не бяха употребявали в един великотърновски уебсайт за илюзия моята фотография и то като ректор с афиш на другия претендент и то като пропаганда. Колегите бяха комплицирани. Един куп хора ми се обаждат да питат аз в действителност с кого съм. Аз съм, множеството знаят, в инициативния комитет на господин Радев и на госпожа Йотова. Нямаше да го направя това нещо, в случай че не бяха подправените вести с опит и то не мен персонално, другояче щях да отговоря на персоналната си страница, а да въвлекат университета в избирателен скандал. Те не нападат мене като персона, вижте фотографията – фотографията е на ректора. Те нападат институцията и се пробват да я пришият към другия претендент. Не мога да им отговоря под моята персонална страница. Аз там съм го написало от дълго време и въобще нямаше да бъде на другата, в случай че не беше обиден университетът “. 

Фалшивата вест със фотоси на ректора и на ръководителя на Студентския съвет на ВТУ с надписи, в които приканват да се гласоподава за Анастас Герджиков и Невяна Митева не е в уебсайт, а във фейсбук страница, отдадена на пътната сигурност и полицейските патрули в област Велико Търново. Това проличава от моментна фотография, оповестена от ВТУ в мненията под поста на ректора в страницата на университета. Наша инспекция сподели, че подобен пост с подправена вест във Facebook страницата „ I see you KAT “ няма.  

Ректорът на ВТУ не приема, че е направил нарушаване с предизборна пропаганда. 

„ Какво има в политиката? Това е мажоритарен избор сред двама претенденти. Каква политика има тука? Да, в предизборна акция сме. Имам право на позиция и ви обясних за какво – тя беше на персоналната ми страница досега, в който не се пробваха да натопят по подправен метод, с подправени вести да вкарат университета в такава мръсна игра. Тогава към този момент нямаше по какъв начин да не отвръщам “.  

За 14 часа под обявата на ректора във фейсбук страницата на ВТУ с апел да се гласоподава за избрана кандидат-президентска двойка се появиха стотици мнения на някогашни и сегашни ученици на университета, в които нападат проф. Бонджолов. „ Не може да ангажирате моя свободен университет с каквато й да било политическа позиция “, написа Ирина Иванова. „ За това са персоналните страници, където човек да си каже за кого би дал своя вот и за кого ще реши да пропагандира, а не университетските страници. Нали сякаш става въпрос за безпристрастност? “, написа Йоана Патришкова. „ Потресена съм!!! Това е дъното! “, показва Радослава Каланова. 

Програма „ Хоризонт “ подаде сигнал до Министерството на образованието и науката за поста на ректора във фейсбук страницата на Великотърновския университет. Малко по-късно постът и мненията бяха отстранени. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.

 Здравка Маслянкова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР