Ректорът на Стопанската академия в Свищов професор Мариана Божинова днес

...
Ректорът на Стопанската академия в Свищов професор Мариана Божинова днес
Коментари Харесай

Стопанската академия в Свищов търси помощ заради настанени бежанци

Ректорът на Стопанската академия в Свищов професор Мариана Божинова през днешния ден е на среща в Министерството на образованието и науката, с цел да изиска държавна помощ за висшето учебно заведение, което за своя сметка настани и изхранва бежанци от Украйна. 

22 дами и деца, измежду които и 8 месечно бебе, откриха заслон в трети блок на студентските общежития на Стопанската академия в Свищов. В бежанския рейс се срещат 35-годишната Алина и 33-годишната Наталия, които бягат от войната с децата си. 

„ Тръгнахме от Измаил. 14 часа пътувахме. Пътят беше тежък. В Измаил имаше два гърмежа. Децата психически доста се опасяват, също и възрастните.  Свищов ни посрещна доста добре. Всички хора тук са дружелюбни и положителни . Всички ни оказват помощ. Огромна признателност. Носят ни доста дарения от Червения кръст и хора с положителни души, с открити души “, споделя Алина. 

„ Седяхме в рейса до границата. В Румъния сменихме различен рейс и ни докараха дотук . Топло и уютно е. Хубаво е тук, всичко е доста хубаво “, споделя Наталия. 

Двете украинки са сами с четирите си деца в Свищов. Не желаят да остават в България, чакат заветното позвъняване по кое време войната ще завърши, с цел да се приберат при съпрузите си в Украйна .  

„ Там са нашите родственици, съпрузите ни. Мъжете не могат да тръгнат. Ние желаеме да бъдем със фамилиите си. Искаме да сме дружно с нашите родственици. Искаме да сме у дома, в Украйна . Засега не можем да кажем за какъв брой време сме тук. Много се надяваме всичко това бързо да свърши и да се върнем в Украйна “, споделя Алина.  

„ Там са нашите близки. Много от тях не потеглиха. Да, в нашия Измаил е безшумно, само че има доста градове, където се стреля. Всяка заран се събуждаш и звъниш, и пишеш, просто питаш наред ли е всичко, живи ли сте. В Одеса, в Николаев, там всеки ден хората се бутат, излизат от гърмежите. Хора умират, губят връзка с роднините и околните. Не знаеш какво да очакваш. Това е ужасно . Надежда естествено има, че всичко ще бъде добре, ще бъде мир. Ние се надяваме на това. Тук не се нуждаем от нищо, само че разбираме, че в Украйна доста хора се нуждаят от помощ. Искрено се надяваме, че всичко ще бъде наред “, добавя Наталия. 

 фотография: Здравка Маслянкова
Децата на Алина и Наталия са момче и момиче на 5 години и две девойки на 11 и 13 години. Няма да ги записват в българско учебно заведение. Чакат в студентското общежитие да бъде конфигуриран интернет, с цел да могат от през днешния ден с устройствата, които носят, децата да учат онлайн в украинските си учебни заведения .  

Целият трети блок на студентските общежития на Стопанската академия е предопределен за украинските бежанци, разясни Митка Расимова, шеф на Студентския град в Свищов: 

„ Стаите в общежитието са 110. В момента шестият и петият етаж към този момент са пригодени с олекотени завивки, печки, кани за топла вода, сапуни за децата. Имаме много дарения, с които можем да задоволим потребностите на всички, които желаят и имат потребност от всевъзможни неща . Работим по останалите етажи по отношение на оборудването, с бойлери. 330 кревати имаме, които можем да предоставим “. 

Първият бус с дарения, събрани от Българския червен кръст във Велико Търново, дойде при украинските бежанци в Свищов, заяви доброволецът Добромира Мусева:  

„ Храна, одеяла, хладилници, микровълнова печка, плодове, малко облекла, рисунки, оцветявки, детски играчки. Другата седмица отново ще докараме. Хигиенни материали също има, дезинфектанти, мокри кърпички, памук, сапуни, събрано от донори напълно от община Велико Търново. Даренията са ежеминутни “. 

В акцията за подкрепяне на украинските бежанци се включват доста свищовлии, които носят дарения на място в базите , където са настанени майките и децата. Сред донорите са пенсионерката Теменуга Блажева и пасторът Анатоли Янков: 

„ Каквото можехме – чай, кафе, кроасани за децата, легени за майките, постелъчен материал, хавлиени кърпи, домашни съдове. Всичко, което у дома можеше да послужи, сме го отделили “, сподели Блажева. 

„ Памперси, четки, пасти за зъби, шампоани и ще се опитаме да снабдим това, което можем, а всичко останало, в случай че има потребност, която не можем, ще обявим акция за набиране на запаси “, уточни Янков. 

Всичко е гратис за украинските дами и децата им. Общинските бази в Свищов са запълнени до краен лимит с бежанци от Украйна и по тази причина Стопанската академия отвори след позволение на министъра на образованието реновирания трети блок от студентските общежития. Базата не е приемала хора от 10 години и трябваше сериозен ремонт, който е за наша сметка с ограничавания ни бюджет , плащаме на ресторантьорска компания и храненето на бежанците, разясни ректорът проф. Мариана Божинова:  

„ Трябваше за доста малко време с наши средства да възстановим електроснабдяването, повишение мощността на трансформатора, да закупим електроуреди, отоплителни уреди за всяка стая, 110 стаи са. Досега сме създали към 20 000 лв. разноски “. 

Проф. Божинова се надява на държавна помощ за вдишване на разноските и на 40 лв. за базите за настаняване . По тези проблеми ректорът на Стопанската академия през днешния ден има среща в Министерството на образованието: 

„ Мисля, че ще се стигне до решение на този проблем, тъй като, в случай че в противоположен случай не се поемат тези разноски, няма по какъв начин Академията да издържи и би трябвало да спрем . За тока, това е индустриален ток, всичко е на ток, за вода и така нататък Сега можем да издържим до 50 индивида, само че по-нататък безусловно нищо не можем да създадем, просто тъй като нямаме пари. Между прочее в дълготраен проект би следвало да наемаме в допълнение и личен състав “.   

Стопанската академия и фондация „ Димитър Ценов “ оповестиха дарителска сметка за подкрепяне на бежанците от Украйна. 

Фондация „ Димитър А. Ценов ” 
IBAN: BG21 CECB 9790 10I9 4549 00 
BIC - CECBBGSF 
Централна кооперативна банка АД 
Основание: За бежанците от Украйна 

 фотография: Здравка Маслянкова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР