Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков

...
Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков обеща, че основните заплати в СУ ще бъдат увеличени с 60 на сто

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков при представянето на мандатната стратегия за втория си ректорски мандат даде обещание, че ще се реализира нарастване на главните заплати в СУ с 60 на 100 в границите на този нов мандат. Ще се покачат и възнагражденията за наднормените часове, които към този момент са били увеличени с 2,5 % в края на предходния мандат, само че не престават да не са задоволително високи.

Една от дилемите, която не можахме да осъществим, е за правенето на Стратегия за СУ, сподели проф. Герджиков. Той се разгласи и за още по-голяма роля на Софийския университет в работата на Съвета на ректорите. Необходимо е да има и нарастване на дотацията за научна активност, която да се разпределя съгласно получените резултати. Трябва да се усили и издръжката за един студент, да вземем за пример за естествените науки, сподели ректорът.

Той се разгласи и за привличането на повече студенти, изключително от чужбина, за популяризирането на специалностите на СУ измежду учениците, както и за развиването на електронното и отдалеченото образование.

Красимир Вълчев: За 2020 година 360 млн. лв. са за нарастване на учителските заплати

Според проф. Герджиков би трябвало да се сътвори настоящо настоятелство на СУ, защото близо два мандата нямало такова. По думите му би трябвало да се увеличи също преподавателската и студентската подвижност. Безплатните езикови и компютърни курсове за преподавателите от СУ ще продължат и през втория ми мандат, ще продължи и даването на ваучери за храна, даде обещание ректорът. Той сподели, че има и стратегия за благоустрояването на кампусите на СУ и на междублоковите пространства в тях.

На въпрос от доцент Иван Колев от Философския факултет на СУ дали ще се подобрят изискванията на живот на студентите в Студентския град, откакто по данни на Министерство на вътрешните работи в него има 190 денонощни заведения, 3 казина и 33 нощни клубове и нощни заведения, и Студентският град по-скоро приличал на "зимен Слънчев бряг ", в сравнение с кампус, проф. Герджиков отговори, че още при предишни ректори на СУ - Академичният съвет, е забранил продажбата на алкохол във всички парцели на Софийския университет, а освен в тези, които са в Студентски град. И от СУ нямаме никакъв принос към увеселителния живот в Студентския град, разяснява ректорът.

Той сподели, че министърът на образованието и науката Красимир Вълчев имал концепция от две години да се обособят миникампуси в Студентския град, където има няколко блока. Но някои университети одобряват тази концепция, а други висши учебни заведения желаят блоковете да преминат на ръководство към МОН. Кампусите обаче няма да решат казуса с увеселителните заведения, които са най-вече в здания на реституирана земя в Студентския град, съобщи проф. Герджиков. Според него "би могло МОН да издаде възбрана университетите да не позволяват сходни наематели ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР