Рекордно ниският бюджетен дефицит за 2018 година, който прогнозно ще

...
Рекордно ниският бюджетен дефицит за 2018 година, който прогнозно ще
Коментари Харесай

ГЕРБ управляват с 2,5 милиарда лева повече

Рекордно ниският бюджетен недостиг за 2018 година, който планирано ще е твърдо под 1 %, ще разреши на ръководещите да вложат 2,5 милиарда лв. повече в републиканския бюджет за идната година. “От тях единствено 700 млн. лв. ще бъдат ориентирани към фонд “Работна заплата ” за бюджетната сфера, напомни пред БНР ръководителят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. По думите му икономическия напредък към края на годината ще е от почти 4 %. И това ще ще докара до растеж на приходите на хората.

Пред “Труд ” Цветанов отговори задочно на обвиняванията на Българска социалистическа партия, по отношение на плановете на държавното управление, както и обстоятелството, че социалистите приготвят различен бюджет: ”Нашата съпротива в действителност не предлага опция. Тя споделя единствено “ние желаеме да ги махнем, да ги свалим от власт, тъй като не са ни симпатични ”. “Когато завърши мандатът на тези, които желаят да ръководят, и се оферират като опция, дефицитът беше 5,5% през 2014 бюджетна година ”, означи още Цветанов. Точно различният бюджет стана мотив за нови кавги в Българска социалистическа партия. Част от вътрешната съпротива от “Позитано ” 20 скочи на управлението на партията и на водача й Корнелия Нинова, поради незабавния конгрес, на който би трябвало да се одобряват изчисленията за държавните разходи на алените. Бившият народен представител Георги Божинов упрекна своите във крушение. И намерено запита къде се написа този различен бюджет на Българска социалистическа партия. Съюзниците на Нинова показаха, че в различния бюджет на социалистите предпочитано се преглеждат “регионалните разлики в България и младежка безработица ”. Но съперниците й в партията отсякоха, че правенето на републикански бюджет е работа на държавното управление, а Българска социалистическа партия единствено симулира активност. “Скандалите, генерирани интензивно от опозицията, имат за цел да държат страната в перманентна неустойчивост и да обезвреждат постигнатото от властта ”, сподели Цветанов. И заключи, че опозицията се стреми “на всяка цена да дискредитира всичко, направено от ГЕРБ, освен това не всъщност, а с офанзиви в тил и безсмислени обвинявания ”.

Вчера Цветан Цветанов още веднъж акцентира, че през 2018 година Брутният вътрешен продукт ще бъде 100 милиарда лв.. А в края на мандата Брутният вътрешен продукт ще доближи 120 милиарда лв.. Припомняме, че съгласно изчисленията на ръководещите междинната работна заплата ще доближи 1500 лв., а минималната работна заплата – 650 лв.. В сферата на образованието се прави голяма инвестиция, “която ще даде резултати след 5-10 години и в просветителната система ще влязат млади, ерудирани фрагменти, които ще бъдат стимулирани и поради увеличените хонорари ”. “Държавата показва поддръжката си и по същия метод подхождаме и към другите секторни политики – опазване на здравето, сигурност, обществена политика, туризъм, административно обслужване ”, означи още Цветан Цветанов.

Пенсиите нагоре с 3,8%
Какво ще се промени следващата година
Минималната заплата пораства
с 50 лв.


Увеличение на минималната заплата от следващата година с 50 лв. до 510 лв. е едно от сигурните неща, което планува Бюджет 2018. Окончателният план на главния финансов закон на страната към момента не е подготвен, само че ръководещите към този момент приказват за него. Синдикатите от своя страна упорстват минималната заплата да не се полза с налози.

Над 700 милиона лв. повече разноски за личен състав ще има в идващия бюджет, които държавното управление ще предложи, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов. Според първичните планове това значи, че с до 10% се чака да се усилят заплатите на бюджетните чиновници. Ръстът на парите обаче ще е друг за обособените браншове.

Средно с 5-6% ще се усилят заплатите в секторите обучение и сигурност. По отношение на бранш сигурност, с изключение на повече пари за военни и служители на реда, са планувани към 500 млн. лв. за възобновяване на техниката в армията, анонсира ръководителят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова. В бранш обучение се плануват към 330 млн. лева в допълнение за нарастване на заплатите на учителите.
Повече от 1 милиард лв. ще бъдат дадени в обществената сфера за пенсии, опазване на здравето и обществено подкрепяне.
В бюджета е заложено минимално нарастване на пенсиите – с 3,8%, като този път ще бъде за всички пенсионери, а не както в този момент се получи тази година и към 4900 души не получиха такова. Повече пари ще има и за реализацията на инфраструктурни планове. Сред тях главният приоритет е автомагистрала “Хемус ” (София – Варна), която се строи с бюджетни средства.

Калоян Стайков, икономист:
Вдигат се разноски, само че няма промени


“Политиците не престават да се хвалят с това какъв брой повече пари се отпускат за разнообразни обществени сфери без да се приказва за промени, които да подобрят изискванията на труд в тези браншове, както и да се усъвършенства предлаганата услуга. Увеличението на учителските заплати е добра концепция, само че е надалеч от достатъчното, с цел да се усъвършенства качеството на образованието или да се привлекат амбициозни млади учители. Същото се отнася и за бранша на опазването на здравето, където средствата се подвигат всяка година, дружно с тях порастват и настояванията за по-високи разноски. Това разяснява пред “Труд ” икономистът от Института по пазарна стопанска система (ИПИ) Калоян Стайков. По думите му бюджетът може да си го разреши, само че по-високите разноски, в случай че не са придружени с по-високата им успеваемост, не оказват помощ за бленуваната конвергенция на стандарта на живот към развитите западноевропейски стопански системи.

“Докато приоритет е равнището на разноските, а не тяхната успеваемост, нито изискванията на труд в Министерство на вътрешните работи, опазването на здравето, образованието и други обществени сфери ще се подобрят, нито работещите в тези сфери ще са по-щастливи ”, обобщава Калоян Стайков.

КОНГРЕСЪТ НА ЧЕРВЕНИТЕ ГЛАСУВА
Вот на доверие за Корнелия Нинова


Корнелия Нинова чака поддръжка от конгреса за политиките на Българска социалистическа партия.
Бързото привикване на съвещание на 49-я конгрес на Българска социалистическа партия открои за пръв път доста отчетливо вътрешата съпротива в партията против водача є Корнелия Нинова. Националният съвет на Българска социалистическа партия за малко не неодобрява предлагането на ръководителя на партията за осъществяване на най-висшия партиен конгрес на 28 октомври. Обявеният дневен ред включва и спор по Бюджет 2018 – стопанска система, приходи, правдивост. Очаквано, Нинова ще изнесе политически отчет, а по време на конгреса ще бъде гласувана и резолюция за целите на политиката на Българска социалистическа партия, както и дали “БСП е опция или ще се договаря с ГЕРБ ”.

Гласуването на документа ще е самобитен избор на доверие към Корнелия нинова като водач на партията. И по-скоро на политиките, които тя и управлението на “Позитано ” 20 стартира. “Моля ви да не идентифицирате Националния съвет с партийците и с Българска социалистическа партия. Народно събрание е част от елита на Българска социалистическа партия. Убедено настоявам, тъй като всеки ден съм измежду партийците и структурите на Българска социалистическа партия, че партията не желае колаборация с ГЕРБ ”, сподели през вчерашния ден пред БНР Нинова. И още, че парламентарната група на Българска социалистическа партия ще поддържа всяка мярка в Бюджет 2018, която “води до увеличение на приходите ”. “Нямайте подозрение в това. Но считаме, че това нарастване е кърпене на парче – стачкуват служителите на реда, ще им вдигнем заплатите, стачкуват тези, дайте да им дадем малко ”, добави още Нинова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР