Рекордният скок на цените на бананите в последните дни в

...
Рекордният скок на цените на бананите в последните дни в
Коментари Харесай

В Русия успокоиха хората: Няма спиране на вноса на банани, цените скачат заради срива на рублата

Рекордният скок на цените на бананите в последните дни в Русия не е поради дефицит и прекъсване на доставките от Еквадор, а поради срутва на рублата по отношение на $

Миналата година съвсем всички артикули в Русия станаха по-скъпи: яйца , пиле , хляб и дори банани.

Ръстът на цените на последните е впечатляващ: съгласно Росстат през 2023 година междинната им пазарна цена е нараснала със 71,8% - от 104,96 рубли за кг през януари до 146,12 рубли през декември. За страдание тези плодове ще продължат да поскъпват през 2024 година, написа стопански разбор на  . 

Изведнъж една от аргументите за идното повишаване може да бъде и въоръженият спор в Еквадор. 

Тази латиноамериканска страна е най-големият снабдител на банани за Русия. 

Според Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие 98% от бананите в Русия са еквадорски. 

Поради въвеждането на изключително състояние в страната, работата на локалните компании експортьори беше парализирана, тъй че в Русия може да възникне сериозен дефицит на тези плодове, комбиниран с високи цени за тях.

Да чакаме ли великански скок в цените на бананите през идващия месец? Ще би трябвало ли руснаците да преминат от банани към ябълки? 

Доставките ще стигнат за две до три седмици.

Въоръжените спорове постоянно предизвикват стопански рецесии и спиране на веригите за доставки. В случая с Еквадор, който съставлява една трета от международните продажби на банани, обстановката може да стане сериозна.

Ако спорът се проточи, цените поне ще се покачат, сподели за MSK1.RU Валерий Миронов, заместник-директор на Института за център за развиване на Висшето учебно заведение по стопанска система.

— По предписание постоянно има ресурси в складовете, които ще стигнат за две до три седмици. 

Ако безредиците в Еквадор продължат по-дълго от това, цените ще се покачат доста. 

Също по този начин не забравяйте, че бананите са малотраен артикул. 

Следователно или ще би трябвало да търсите различен снабдител, или да изчакате, до момента в който там всичко се успокои “, означи Валери Миронов.

 — Има други възможности на Еквадор, само че установяването на връзки с други страни ще отнеме известно време.

 Поради това нарастването на цените не може да бъде избегнато. Но като цяло бананите не са толкоз нужен артикул.

Можете да живеете без тях и в този случай няма да е края на света за руснаците.

„ В руско време бананите бяха на масата единствено на огромни празници. И нищо, някак си живеехме "

Валери Миронов, икономист

Не създавайте суматоха

Хората, които работят директно в бранша на плодовете и зеленчуците обаче са на малко по-различно мнение. 

Според тях обстановка, при която Еквадор да спре доставките, е просто невъзможна, защото пазарът на банани е сериозно значим за локалната стопанска система.

Най-голямото зло, което може да се случи, е краткотраен скок на цените заради обща суматоха “, означи Ирина Козий, общоприет шеф на осведомителната организация за експерти в плодовата и зеленчуковата промишленост FruitNews.

— Информацията за внезапно повишаване е паническа. Сега в Еквадор те доста деликатно се пробват да подсигуряват, че доставките на банани на интернационалните пазари не престават. Според последните данни, които получаваме от участници в банановата промишленост, специфичните елементи на държавното управление на Еквадор следят какво се случва в пристанищната инфраструктура и управляват маршрутите за доставка на банани от плантациите до пристанището “, сподели Ирина Козий. — Местните управляващи вършат всичко допустимо, с цел да поддържат доставките. 

Вероятно в този момент ще има кратковременен скок на цените на пазара на фона на суматоха, само че не повече.

„ Бананите са един от най-големите износни артикули в тази страна. Не на вятъра назовават ​​бананите зелено злато в Еквадор.

Ирина Козий, началник на осведомителната организация FruitNews

Цената на сладките продълговати плодове обаче продължава да пораства. Основната причина е неумолимото повишаване на курса на $. 

Падането на националната ни валута се отразява най-болезнено при тези артикули, които се внасят извънредно посредством експорт. 

Според икономисти до края на 2024 година доларът може да се консолидира към сто рубли за единица .

Именно слабата рубла води до повишаване на бананите, споделя Ирина Козий.

— Основното ни нарастване на цената на бананите се случи през есента на 2023 година, а основният фактор беше спадът на курса на рублата. 

Като цяло курсът на рублата оказва най-голямо въздействие върху цената на бананите “, изясни тя. 

„ Така че няма смисъл да всяваме суматоха. “ Към момента няма предпоставки Еквадор да спре износа на банани. 

Паника за курса на рублата - това е доста по-критично.

Какво се случва в Еквадор?

На 7 януари 2024 година ръководителят на локален наркокартел с прякор „ Фито “ избяга от пандиза, а въоръжените му поддръжници превзеха студиото на основния ефирен канал на страната. Поради това новоизбраният президент на Еквадор Даниел Нобоа вкара режим на „ вътрешен въоръжен спор “, заради което икономическият живот в страната на практика спря. Работниците в банановите плантации и пристанищата останаха у дома заради комендантския час в страната, което може да докара до спиране на доставките на плодове за Русия.

Според телеграм канала Mash в този момент цените на бананите се повишават безусловно на всеки час. 

През януари цените на тези плодове могат да се покачат с 30-40% . Ако тази песимистична прогноза се сбъдне, руснаците ще би трябвало да се откажат от бананите в интерес на други плодове. Същите ябълки струват над два пъти повече .

Превземане на студиото на еквадорски ефирен канал от бандити на наркокартелите

Руските управляващи обаче не споделят песимистичните прогнози, популяризирани в медиите. Росселхознадзор съобщи, че не е записал проблеми с доставките на банани по отношение на въоръжения спор в Еквадор. На сходно мнение е и съветският дипломат в Еквадор Владимир Спринчан. В ефира на " Россия 24 " той сподели, че Еквадор е заинтригуван да резервира доставките на плодове за страната ни, защото съветският пазар е извънредно значим за стопанската система на Еквадор.

„ Размириците в Еквадор не би трябвало да засягат доставките на банани за Русия “, означи Владимир Спринчан.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР