Рекордният скок на производителя на чипове Nvidia, воден от огромното

...
Рекордният скок на производителя на чипове Nvidia, воден от огромното
Коментари Харесай

Рекордният скок на Nvidia, свързан с изкуствения интелект, който разтърси световните пазари

Рекордният скок на производителя на чипове Nvidia, воден от голямото неспокойствие към развиването на изкуствения разсъдък, безусловно раздруса пазарите по света. Нещо повече, той задвижи главните показатели на три континента до исторически върхове.

Това повишаване кара доста вложители да изоставят своите мечи залози против редица софтуерни колоси, съгласно JPMorgan Chase. Други обаче остават по-предпазливи, разпалвайки страхове за балон, ръководен от AI, написа The Wall Street Journal.

Независимо какво ще последва, на 22 февруари акциите на производителя на чипове скочиха с 16% до $785,38, което е най-високото им равнище, откогато компанията излиза на борсата през 1999-а година - ден откакто регистрира още едно тримесечие с хитови резултати.

Компанията се прави оценка на $1,96 трилиона, като акциите й са скочили с 59% за 2024 година

Печалбата от $277 милиарда в пазарната стойност означи най-голямото нарастване на пазарната капитализация за един ден за американска компания. Акциите на производителите на чипове в Южна Корея, Тайван и Китай скочиха дружно с тези в Съединени американски щати.
 Nvidia изпревари компанията майка на Гугъл и към този момент е в Топ 3 на Уолстрийт
Nvidia изпревари компанията майка на Гугъл и към този момент е в Топ 3 на Уолстрийт

Пазарната капитализация на производителя на чипове доближи 1,83 трилиона $

В Япония резултатите на Nvidia помогнаха на показателя Nikkei да надвиши най-високата си стойност от 1989 година.

Как се случи всичко?

Глобалното рали пристигна, откакто Nvidia заяви, че нейните тримесечни продажби са се утроили по отношение на миналата година, водени от възходящото търсене на изчислителната мощност, която е в основата на AI. Резултатите провокираха скок в акциите на други компании за изкуствен интелект и роботика, надграждайки лудостта, която тласна фондовия пазар до многократни върхове през последната година.

Големите облаги се опълчиха на мрачните прогнози за акциите в Съединени американски щати и скептицизма по отношение на това дали софтуерните титани, известни като Великолепната седморка, могат да продължат да движат пазара нагоре.
 Снимка 411529
Източник:

Еднодневният скок в пазарната стойност на Nvidia надмина облагата на Meta Platforms от $204 милиарда по-рано този месец.

От Nvidia обявиха Huawei за най-големият им зложелател

Само преди няколко месеца бизнесът с чипове на китайската компания изглеждаше " мъртъв ". Nvidida обаче счита китайската Huawei за собствен главен съперник в редица сфери, измежду които е и производството на процесори за AI системи, излиза наяве от годишния отчет на компанията, представен от Reuters.

В документа Huawei е посочен като опасност в четири от петте основни категории на бизнеса на Nvidia:
Хардуер и програмен продукт за графични процесори (GPU); Облачни услуги; Arm-базирани процесори; Мрежово съоръжение.
Две поредни президентски администрации в Съединени американски щати - на Доналд Тръмп и на Джо Байдън, лимитират достъпа на Китай до чипове и технологии за производството им поради обвинявания в шпионаж и опасения, че могат да се употребяват за военни цели. Това лиши Huawei от редица основни западни технологии.

През предходната година Япония и Нидерландия също стопираха да продават профилирано съоръжение за полупроводниковата промишленост на китайски клиенти.

Въпреки това, още веднъж през 2023 година Huawei изненадаха всички, като пуснаха на пазара нов смарт телефон с флагмански 5G чип лично произвеждане - въпреки да се смяташе, че поради глобите това ще е невероятно в околните години.

Преди два месеца изпълнителният шеф на Nvidia Дженсън Хуанг дефинира Huawei като мощен съперник в областта на изкуствения разсъдък. В отчета като други противници на компанията са посочени AMD, Amazon, Microsoft и Broadcom.
 Huawei основава компания за умни коли
Huawei основава компания за умни коли

Бизнесът има регистриран първичен капитал от или 140,5 милиона долара

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР