Рекордните цени на най-големия пазар за въглеродни емисии трябва да

...
Рекордните цени на най-големия пазар за въглеродни емисии трябва да
Коментари Харесай

Тимерманс: Цените на въглерода трябва да са по-високи

Рекордните цени на най-големия пазар за въглеродни излъчвания би трябвало да отидат даже още по-нагоре, с цел да бъдат реализирани по-стриктните климатични цели на Европейския съюз.

Такова е мнението на Франс Тимерманс - изпълнителен заместител ръководител на Европейската комисия, виновен за " Зелената договорка " на блока, което той показа в изявлението си на годишната конференция за положението на съюза на Европейския академични институт, извършена от 6 до 8 май във Флоренция.

Тимерманс предизвести, че Европейски Съюз би трябвало да е доста деликатен и да не се намесва на пазара, с цел да намалява разноските за разрешителните за въглеродни излъчвания, които се търгуват на Емисионната комерсиална система (ЕТС) - водещият климатичен инструмент на общността. Цените на разрешителните скочиха над 50 евро и са двойно по-високи спрямо равнищата отпреди шест месеца. 

Ръстът предизвика съществени терзания в някои браншове и държавни управления, които считат, че невижданият напредък е подтикван по-скоро от финансови интервенции на вложители, а не от фирмите, които са задължени да имат такива договори. Финансовите играчи започнаха да се тълпят на пазара откакто Европа огласи проектите си да наложи още по-стриктни ограничавания и редукции на отделяните парникови газове и по този метод ускори търсенето на емисионни права.   

През март Полша съобщи, че рекордните цени на въглерода могат да саботират климатичните цели на Европейски Съюз и прикани Брюксел да проверява дали пазарният напредък не е провокиран от спекуланти.

Пазарните интервенции " ще наложат цени, които не са основани на пазарните правила и по този начин ще бъде подкопано доверието в Емисионната комерсиална система ", предизвести Тимерманс. 

Базовите въглеродни разрешителни се разменяха против 49.74 евро за звук в утринната търговия в Лондон на 7 май.

Емисионната комерсиална система на Европейски Съюз постанова таван на замърсяването на съвсем 12 хиляди съоръжения, които са благосъстоятелност на производители на сила и на промишлени артикули, както и на авиолиниите. Тимерманс е уверен, че платформата работи доста добре, само че основаните на науката знаци сочат, че " с цел да е в действителност ефикасна в дълготраен проект, цените би трябвало да са доста по-високи ".  

Европейска комисия ще предложи на 14 юли пакет от ограничения за конфигуриране на стопанската система на блока към по-стриктните емисионни цели до 2030-а, съобщи еврокомисарият. Новите регулации ще обзет най-голямата до момента промяна на пазара на въглеродни излъчвания, което се чака да докара до по-високо търсене на въглеродни разрешителни и да редуцира предлагането. 

Цените на въглеродните излъчвания на ЕТС скочиха до рекордните 50.05 евро на звук на 4 май. Тази стойност, съгласно пазарни анализатори, е крайъгълният камък за дълготраен растеж към нивата, нужни за насърчаването на вложения в новаторски чисти технологии. 

Пазарът на въглероден двуокис е главният инструмент на Европейски Съюз за ограничение на парниковите излъчвания, които провокират климатични промени, принуждавайки фабрики, промишлени браншове и авиопревозвачи, осъществяващи полети в Европа, да купуват разрешителни когато замърсяват околната среда.

Главният пълководец на природосъобразни вложения на " БНП Париба " - Марк Люис, пресмята, че с цел да може Европейски Съюз да реализира нулеви излъчвания до 2050-а, цената на разрешителните за обособяване на въглероден двуокис би трябвало да скочи до 90 евро за звук до 2030-а. 

Емисиите от електроцентралите и от индустриалните браншове, покрити от пазара на въглерод на Европейски Съюз, са намалели с 35% в интервала от 2005-а до 2019-а. По-голяма част от редукцията е пристигнала от енергийния отрасъл, тъй като по-високите цени на разрешителните за отделяния въглероден двуокис са направили работещите с въглища централи стопански неизгодни и са подтикнали прехода от твърдо гориво на газ.

По-голямата част от приходите на въглеродния пазар на Европейски Съюз се пренасочват назад към националните държавни управления, което усилва опциите им да влагат в технологии за редукция на излъчванията. За да помогне на европейските компании да запазят конкурентните си позиции на фона на по-високите разноски за въглеродни разрешителни, Брюксел възнамерява да вкара единно въглеродно мито за вноса на замърсяващи околната среда артикули от чужбина. Тази мярка няма да влезе в действие най-малко още няколко години, тъй като някои браншове настояват, че по-високите цени на отделяния въгероден двуокис към този момент ги е лишил от опцията да намерят пари, с цел да влагат в нисковъглеродни технологии. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР