Рекордните над 25 млн. лева дневно харчи държавата за обществени

...
Рекордните над 25 млн. лева дневно харчи държавата за обществени
Коментари Харесай

Държавата е похарчила над 25 млн. лв. на ден за обществени поръчки през 2019 г.

Рекордните над 25 млн. лв. на ден харчи страната за публични поръчки от началото на годината до 27 юли. Това демонстрират данните на Агенцията по публичните поръчки. Междувременно се резервира и наклонността половината от всички тъжби против процедури на държавната и локалната власт да бъдат основателни. Друга една четвърт от поръчките се оказват противозаконни в следствие.

През 2019 година държавната и локалната власт са сключили над 11 300 контракта на обща стойност 5,12 милиарда лв.. На ден това значи, че страната към този момент харчи с рекордните за последните пет години 25 300 000 лв..

От началото на годината до 27 юли са оповестени общо 6601 поръчки като 1/6 от тях се финансира с евросредства.

Най-много пари тази година страната отделя за строителство, следват доставките и услугите. Възложителите с най-вече поръчки са общините.
Десислава Стойкова, юрист в Националното съдружие на общините: За никого не е загадка, че общините са главните бенефициенти по европейските стратегии, с тях те съумяват да обезпечат една част от своите средства за инфраструктура, екология, обществени и културни действия.
Проблем, с който все по-често се сблъска локалната власт остава обжалването.
Десислава Стойкова, юрист в Националното съдружие на общините: За страдание, обществена загадка е, че има компании, които практикуват като бизнес, като спорт, обжалването на публичните поръчки.
Една тъжба против социална поръчка може да забави процеса в границите на една година, най-малко.

Решение на този проблем по този начин и не е намерено все още. Обжалванията не могат да отпаднат, тъй като в съвсем половината от случаите се оказват основателни.

От началото на годината обжалваните публични поръчки в Комисията за защита на конкуренцията са 624. От тях решение има в 452 случая. Близо 40% от процедурите са върнати за преразглеждане от възложителите, останалите тъжби са се оказали неоснователни.

И до момента в който антимонополната комисия ревизира публичните поръчки авансово и при подписване на контракти,

Последващ надзор извърша Агенцията за държавната финансова ревизия. За първите две тримесечия на годината се е оказало, че поръчки на обща стойност 25 700 000 лв. са противозаконни.

Това са 1/4 от подписаните и изпълнени към този момент контракти. В част от случаите инспекциите се правят доста след привършване на процедурите и не може да бъдат наложени санкции.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР