Рекордните горещини в Испания през миналото лято на 2022 г.

...
Рекордните горещини в Испания през миналото лято на 2022 г.
Коментари Харесай

Горещото лято на 2022 г.: Смъртността в Испания се увеличи

Рекордните горещини в Испания през предишното лято на 2022 година са предизвикали повече от 350 смъртни случая от топлинен удар и дехидратация и са били решителен фактор за увеличение на смъртността с 20,5%, сочат публични данни от вторник.

В изказване на Националния статистически институт (INE) се споделя, че през летните месеци сред май и август са умряли 157 580 души, което е с 26 849 повече , в сравнение с през 2019 година, преди пандемията от ковида.

" Сред аргументите за смъртните случаи, директно свързани с горещините, са топлинният удар (122 случая спрямо 47 през 2019 г.) и дехидратацията (233 случая в съпоставяне със 109) ", се споделя в известието.

Горещината може да убива, като провокира топлинен удар, който поврежда мозъка, бъбреците и други органи, само че може да провокира и други положения като сърдечен удар или проблеми с дишането .

Много от спомагателните смъртни случаи се дължат " на предшестващи хронични патологии, за които е открито, че са изложени на риск при високи температури ", съобщи институтът. Смъртните случаи, дължащи се на положения, свързани с високо кръвно налягане, са се нараснали с 36,9 %.

По-високи са и смъртните случаи от диабет - с 31,2 %, както и от деменция и ранна деменция, които са скочили с 19,8 %.

Миналата година Испания претърпя най-горещата си година от началото на записите през 2016 година, заяви метеорологичната организация AEMET.

Докладът излезе в миг, когато Испания претърпя първата си лятна гореща вълна, която в понеделник повиши живака до 44,4 градуса по Целзий.
 Жегата в Испания чупи температурни върхове
Жегата в Испания чупи температурни върхове

Страната записва най-горещата пролет в историята си

Досега двама души са умряли вследствие на горещините, оповестиха публични лица.

В събота 47-годишен мъж получи безоблачен удар, до момента в който работеше на полето в Азналколар, малко градче покрай южния град Севиля. Длъжностните лица обявиха, че той е имал предходни здравословни проблеми .

В понеделник пък фермер умря от топлинен удар, до момента в който работеше на лозето си в Синко Касас, село на към 160 км южно от Мадрид, заяви кметът пред радио Cadena Ser.

Температурите във вторник бяха малко по-ниски от тези в понеделник, само че към момента надхвърляха 40 градуса в някои елементи на страната. Очакваше се мощната горещина да продължи до четвъртък.
 Испания овладя горските пожари
Испания овладя горските пожари

В неделя се чакат намаляване напразно и дъжд

По данни на Световната метеорологична организация Европа е най-бързо затоплящият се континент в света, а съгласно специалисти Испания евентуално ще бъде една от най-засегнатите от климатичните промени страни.

Въпреки че е привикнала с високите летни температури, изключително в южната част на страната, Испания се сблъсква с по-дълги и горещи горещини и с обезпокоителен дефицит на превалявания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР