Рекордните 520 хиляди мигранти са прекосили през 2023 година опасната

...
Рекордните 520 хиляди мигранти са прекосили през 2023 година опасната
Коментари Харесай

Рекорден брой мигранти са прекосили през 2023 г джунглата Дариен в Латинска Америка на път към САЩ

Рекордните 520 хиляди мигранти са прекосили през 2023 година рисковата джунгла Дариен, която се частично в Колумбия и частично в Панама, съобщи Ройтерс, като се базира на държавни данни.

Повечето мигранти, подхванали рисковото пътешестване, са от Венецуела, Еквадор, Хаити и Китай, излиза наяве от данни на панамската миграционна работа. Около една четвърт от тях са малолетни, отбелязва ръководителката на службата Самира Госайне. Крайната им цел нормално са Съединените щати, напомня Българска телеграфна агенция.

" Това е проблем за националната ни сигурност. За страдание, за него няма бързо решение ", сподели Госайне пред кореспонденти.

Откакто през 2019 година президент на Панама стана Лаурентино Кортисо, броят на мигрантите, преминаващи през джунглата Дариен внезапно се усили. Това принуди панамските управляващи да изискат интернационална помощ за справяне с рецесията.

Проблемът се подхранва частично от внезапното увеличение на броя на венецуелците, които бягат от икономическите и обществените проблеми в родината си. През последните години повече от седем милиона венецуелци са напуснали страната си, сочат данни на Организация на обединените нации.

За хората, които прекосяват джунглата Дариен, има риск да станат жертви на принуждение, полови похищения, трафик на хора и заболявания, отбелязва Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР