Рекордни мощности за електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) са били

...
Рекордни мощности за електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) са били
Коментари Харесай

МАЕ: Темпът на изграждане на ВЕИ мощностите трябва да се удвои, за да се ограничи глобалното затопляне

Рекордни мощности за електрическа енергия от възобновими източници (ВЕИ) са били добавени към енергийните системи в света през 2021 година, само че това е едвам половината от нужното на година, с цел да се реализира задачата от чисти нулеви излъчвания до 2050 година Това се споделя в годишния отчет на Международната организация по енергетика (МАЕ) за възобновимата сила, оповестява Financial Times. Новият ВЕИ потенциал се чака да доближи 290 гигавата тази година, надминавайки миналогодишния връх от 280 GW, сподели МАЕ в годишния си обзор на възобновимата сила. За съпоставяне, сегашните мощности на изкопаеми горива и нуклеарна сила са 4800 GW.

По-високите цени на енергийните източници и на суровините през тази година обаче може да слагат постигането на краткосрочните цели под въпрос. Въпреки това МАЕ предвижда, че зелените източници ще имат по-голям потенциал от обичайните до пет години, стига сегашният ритъм да бъде непокътнат. Според ръководителя на организацията Фатих Бирол високите цени на суровините най-вероятно са краткотрайни, само че даже и да не са, това не би трябвало да трансформира скоростта на осъществяването на зелените ВЕИ планове. Ако те се запазят и следващата година, то цените за извличане на сила от вятърни турбини да вземем за пример биха достигнали равнищата от 2015 година Има възможност и цените за апаратура на панели за слънчева сила да се вдигнат до степен, която би заличила тяхното намаляване през последните три години. Бирол добави, че решението на от ден на ден страни да преминат към нуклеарна сила е окуражаващо, само че не е задоволително за основаването на нова енергийна система.
Взаимните старания са основни
Според МАЕ темпът на увеличение на енергийния потенциал от зелени източници ще бъде рекорден през идващите 10 години. До пет години се чака той да надвиши този на обичайните източници, което е с 60% повече от равнищата през 2020 година По-сериозните политики на страните по отношение на задачите за чисти нулеви излъчвания също ще спомогнат, като с помощта на тях 95% от новата сила, която ще се добива до 2026 година, ще бъде зелена. Шансовете това да се случи се усилиха след Конференцията на Организацията на обединените народи (ООН) за изменението на климата, която се организира в Глазгоу. По време на конференцията беше подписано общо изказване, което дава обещание " все по-малко потребление на замърсяващи източници на сила ".

Очакванията на организацията са най-големият замърсител в света - Китай, да реализира задачата си от 1200 гигават часа зелена сила през 2026 година Това е с четири години по-бързо от предстоящото, като достигането на върхови въглеродни излъчвания също би трябвало да се случи преди поставената цел - 2030 година Друга страна, на която МЕА обръща внимание, е Индия - упованията са тя да удвои темпа на потребление на зелена сила до 2026 година Това ще се случи с помощта на напъните на страната да бъдат конфигурирани от ден на ден зелени източници.
Реклама
Според Бирол основни ще бъдат дейностите на държавните управления. Приоритизирането на зелената сила е наложително, като управляващите би трябвало да усилят поддръжката си за нея. Това може да стане посредством тласъци за вложения и затваряне на централи, които употребяват замърсяващи източници. Такова единодушие беше реализирано на Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата, като Южна Африка ще получи 8.5 милиарда $, с цел да затвори въглищните си централи, по-бързо от предстоящото. " Важно е финансовите институции и развитите страни да оказват помощ на разрастващите се народи да " изкупят " някои от въглищните централи ", декларира Бирол.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР