Рекордна обезценка на парите ни - как и защо? Инфлацията

...
Рекордна обезценка на парите ни - как и защо? Инфлацията
Коментари Харесай

Рекордна обезценка на парите ни

Рекордна амортизация на парите ни - по какъв начин и за какво? Инфлацията е на рекордни стойности за последните пет години, достигайки 3,6 на 100 за година през септември. Тоест парите ни губят стойност с рекордни темпове.

Какво значи това и по какъв начин ни визира - ще разберете от коментара по тематиката на журналиста Кузман Илиев.

Всички знаем, че това е зле за джоба и спестяванията ни. За да купим същото, което сме купили преди година за 1000 лева, през днешния ден ще се нуждаем от 1036 лева Някои икономисти приветстват инфлацията, като среда на оптимизъм и предпочитание за вложения и ползване на семейства и бизнес. Икономическият напредък у нас води до растеж на междинните хонорари за интервала с 8-9 на 100, а през ниската безработица пари влизат в системата през заплатите или така наречен серпантина “цени-заплати ”.

Бизнесът влага повече. Печалби и доходи - порастват. Тук се пропуща обаче фактът, че за едни бизнесмени индустриалните цени (разходи) порастват по-бързо от приходите им - затова маржът на облага им се топи. На процедура от инфлацията у нас най-силно са ударени хората с закрепен приход като пенсионери, чиито растежи в пенсиите са напълно изядени от “скрития налог ”. Удар понасят и спестителите.

Пример : през днешния ден имаме рискова обстановка, в която при инфлация от 3,6 на 100, в случай че сложим спестяванията си на банков депозит, получаваме рента от 0.3 на 100 и явно губим пари, до момента в който те стоят в банката. Това събитие се назовава “реална негативна рента ” и основава тласък да се “вадят парите от дюшека ” и да бъдат вложени в по-рискови финансови принадлежности и активи. Среда за далавера и балонизиране: акции и дълг из цяла Европа, рисково загряване на имотния пазар у нас. Фаворизирано е и поемането на нов дълг (който се обезценява) от компании и семейства и то във време, в което по-скоро би трябвало да се вършат буфери против наближаващият рецесионен стадий от икономическия цикъл “растеж и спад ”.-->
Развързва кесията и държавното управление - рекордни разноски, растежи на парите за учители, лекари, служители на реда. Казано на стопански език: “ефектът на благосъстоянието ” води декапитализиране.
Днес харчим благосъстояние , което ще ни е нужно на следващия ден. Днес се вършат вложения , които на следващия ден ще се окажат неправилни . А лихвите занапред ще потеглят нагоре, което ще докара до покачване на килима, под който е наритан боклукът.

Какво провокира инфлацията? Вторичната причина е по-високите разноски за първични материали, като повишаване на нефт и газ. Или неприятната метеорологична конюнктура през 2018-та - слаба годишна продукция на пшеницата в Русия, Съединени американски щати и Европа, респективно по-висока цена на хляба и у нас. Това е по-линия на предлагането. Но, с цел да порастват всички цени - то някой би трябвало да може да купи по-скъпите богатства. Тоест: повече пари да преследват наличните артикули и услуги - по-високото им търсене. Така, че дълготрайно инфлацията е парично събитие.
 инфлация ThinkStock/Getty Images
Основната причина за инфлацията през днешния ден е средата на ниски лихви, основана от Европейската Централна Банка - среда, в която оперират и български стопански сътрудници. А елементите, измерващи паричната маса у нас през последната година - нарастват осезаемо.

Какво е решението? От управническата позиция - сигурно не би трябвало да се фиксират цени. При растящи разноски за производителите това значи контролираната стока да изчезне от пазара, тъй като няма кой да я създаде. Най-добрият вид е нормализирането на лихвената политика на централните банки световно, което ще внесе и успокоение и изясненост в системата.

Намаляването на косвените налози и осигуровки за бизнеса у нас пък би облекчило натиска върху крайните цени. Защитата против инфлацията на самостоятелно равнище е сложна, тъй като тъкмо активите, чиято цена пораства през днешния ден, защитавайки покупателната мощ на парите ни (имоти, акции, облигации) - тъкмо те могат да се срутен на следващия ден, поради грешките направени по време на взрива, който инфлацията основава като среда.

Инфлацията е най-опасният стопански феномен - тя обира популацията невидимо и основава среда на далавера, “хартиени облаги ” и рецесии в бъдещето. Цената на инфлацията дълготрайно постоянно е “висока ” - нещо, което не трябва да забравяме, когато действаме през днешния ден.
 % dariknews.bg
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР