Рекордна гореща вълна през лятото на 2022 г. подтикна учени

...
Рекордна гореща вълна през лятото на 2022 г. подтикна учени
Коментари Харесай

Обикновен хидрогел за прозорци охлажда сградите

Рекордна гореща вълна през лятото на 2022 година подтикна учени от университета Ухан в Китай да основат покритие за прозорци, което да отразява инфрачервеното излъчване.

Типичното стъкло добре пропуща близката инфрачервена светлина, само че блокира радиацията в междинния диапазон. Поради това топлината се натрупва вътре в помещението, което води до прегряване, само че също по този начин не постоянно е допустимо да държите прозорците необятно отворени.

Идеята на новата технология е, че фотоните на светлината, във забележимия диапазон, елементарно минават през водата и не губят силата си даже на дълбочина от 1 метър. А фотоните на инфрачервената светлина, които са топлоносители, могат да обхванат единствено на няколко милиметра във водата. Така че китайските учени са употребявали хидрогел, който се състои от вода, с цел да основат изолиращо покритие върху стъкло против слънчевите лъчи. Предимството на това покритие е, че отразява до 96% от инфрачервеното излъчване назад в атмосферата, като в същото време остава транспарантно и пропуща до 92,8% от забележимата светлина. Благодарение на това, на пробни модели на здания с модифицирано стъкло, беше допустимо да се реализира понижаване на вътрешната температура с 3,5 ℃. Без разход на сила и с минимални разноски, защото хидрогеловете са евтини и необятно налични.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР