Сръбският милиардер Драган Шолак е решил да не продава българските

...
Сръбският милиардер Драган Шолак е решил да не продава българските
Коментари Харесай

НЯМА СДЕЛКА: Драган Шолак остава собственик на „Виваком” и Нова телевизия

Сръбският милиардер Драган Шолак е решил да не продава българските активи на United Group при възможната договорка с арабски фондове за 8 милиарда евро, т.е., да остане притежател на „ Виваком ” и Нова телевизия.

Лондонският фонд BC Partners чака да получи през идващия месец „ необвързващи предложения “ (non-binding bids) за продажба на медийната компания United Group, която има българските „ Виваком “ и Нова телевизия. В наддаването ще може да се кандидатства и за обособени активи.

За евентуалната договорка и за интереса на телекомите от Близкия изток STC и e& (преди Etisalat) се приказва от месеци, само че в този момент в обявата на Bloomberg излиза наяве и за по-широк кръг от евентуални купувачи, които биха могли да имат интерес, написа „ Капитал ”.

Там са посочени още капиталовите компании Apax Partners и Warburg Pincus, както и телекомите Iliad, Orange и Telekom Austria. Те са поканени от продавача, само че не е ясно до каква степен имат действителен интерес да наддават, написа Bloomberg.

Telekom Austria тук има най-големият оператор – „ А1 България “ и затова договорката наподобява мъчно допустима. Това обаче не важи за малкия екран, в случай че се предлага като обособен актив.

Освен в България, United Group има компании в Босна и Херцеговина, Гърция, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора. Според източници на Reuters възможна договорка би могла да бъде на стойност към 8 милиарда евро.

И STC, и e& към този момент имат наличие в района и България. Първата стъпи посредством инфраструктурното си поделение Tawal, което купи отново от United Group 4800 базови станции в България, Хърватия и Словения за 1.22 милиарда евро.

Втората пък държи 51% в телеком бизнеса Yettel на PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия. По тази причина договорка на телекома от Абу Даби, изключително за България, би изглеждала мъчно разрешима от позиция на конкуренцията. Освен това от седмица Европейската комисия ревизира покупката дали няма държавна дотация.

Според Bloomberg не е изключено и евентуални претенденти да проявят интерес към обособени компании и пазари, държани от United Group. Подобна концепция се удостоверява и от източник на „ Капитал “, който, разяснявайки информацията на база предходните изявления преди две седмици, сподели, че „ Виваком “ може да не е част от договорката за United Group.

Пак по неофициална информация един от огромните акционери в United Group – сърбинът Дгаган Шолак, предпочитал да резервира българския актив след огромната договорка, т.е., да остане притежател на „ Виваком ” и Нова телевизия.

През последните години приходите на United Group порастват, като „ Виваком “ е вторият максимален бизнес по оборот и първи по облага. За 2023 година приходите на United Group доближиха 2.79 милиарда евро, от които 646 млн. евро – на „ Виваком “. Печалбата преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) от телекома е достигнала 294 млн. евро (и носи най-голямата част от облагата на United Group – 30%).

Основен акционер в UG е фондът BC Partners с малко над 50%. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и Европейска банка за възстановяване и развитие и мениджмънтът на компанията. Мениджмънтът и Шолак държат близо 40% общо.

Инфо: narod.bg

 

Тагове: Виваком Нова телевизия сделка Драган Шолак арабски фонд
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР