Рекорди на пазара на труда през 2017 отчита Министерство на

...
Рекорди на пазара на труда през 2017 отчита Министерство на
Коментари Харесай

Безработицата бележи рекорден спад до 6,3%

Рекорди на пазара на труда през 2017 регистрира Министерство на стопанската система. През второто тримесечие на годината коефициентът на претовареност е 71,1%, а броят на заетите доближава съвсем 3,2 милиона души. Страната ни е в топ 5 по стопански напредък в страните от Европейски Съюз. Освен това България е в топ 3 на страните членки на Европейски Съюз с най-ниска задлъжнялост и се подрежда по този параграф незабавно след Естония и Люксембург.
Икономическото ведомство регистрира, че коефициентът на безработица е понижен до 6,3% през второто тримесечие на 2017 година. Малко над 200 000 са безработните. Очакванията на екипа на МИ е броят на безработните до края на годината да намалее още.
Основните знаци на стопанската система ни дават съображение за положителни вероятности за развиване. Очаква се стопанската система ни да продължи да се усъвършенства и Брутният вътрешен продукт да нарасне с към 4% през тази година. По отношение на социално-икономическата конюнктура се следят също по този начин позитивни трендове, като увеличение на заетостта и на междинната работна заплата.
През първото и второто тримесечие на 2017 растежът на Брутният вътрешен продукт на годишна база е по 3,7%. Равнището на записаната безработица през септември 2017 е 6,5%. През второто тримесечие на годината междинната месечна заплата нараства с 9,9% по отношение на същия интервал на 2016.
През интервала януари-август износът се усилва с 12,9%, а импорт с 16,2% на годишна база. Средното повишаване на общото промишлено произвеждане на годишна база е 4,7%, а в преработващата промишленост-6,5%. Освен това брутната добавена стойност се усилва с 3,7%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР