Рекорден зимен сезон отчитат българските курорти, като очакванията са за

...
Рекорден зимен сезон отчитат българските курорти, като очакванията са за
Коментари Харесай

Рекорден зимен сезон отчетоха българските курорти

Рекорден зимен сезон регистрират българските курорти, като упованията са за над 1.6 милиона туристи. Така ще бъдат достигнати равнищата от преди пандемията, като има прогнози, че даже ще бъде надхвърлена рекордната 2018-2019 година, когато са регистрирани 1.628 млн. посетители в зимните ни курорти.

Най-слабият сезон от последните години е през пандемичната 2020-2021 година, когато единствено 950 000 туристи, най-вече българи, са посетили зимните ни курорти.

Заради отличните условия в планините и дебелата снежна завивка от курортите оповестиха, че ски зоните ще продължат да работят и през април, надявайки се да привлекат учениците, които са във почивка от 1 до 10 април.

Банско и Пампорово към този момент оповестиха, че ще затворят ски зоните на 10 април, а Боровец и Мальовица ще работят най-малко седмица по-дълго, до момента в който метеоролигичните условия разрешат.

Някои курорти даже понижават цените на ски картите. В Пампорово дневната карта е понижена на 62 лева за възрастни, 49 лева за младежи и 37 лева за деца.

За ски зона Мечи чал в Чепеларе промоционалните въжен превоз карти костват 45 лева за възрастни, 36 лева за младежи и 27 лева за деца. Допълнителни отстъпки от 3 и 20 % се планува за онлайн покупка на въжен превоз карти и ски съоръжение. Хотели в курорта също оповестиха ценови понижения на нощувките.

На Витоша пък оферират по един час гратис образование по ски или сноуборд за децата.

Заетостта в хотелите в ски курортите е била висока - сред 70 и 90%. В Боровец се похвалиха със завръщането на английските туристи през този сезон, а от Пампорово регистрираха обновяване на всички чартърни стратегии.

Освен на българи, курортите ни са били посетени главно от туристи от прилежащите страни - Македония, Сърбия, Гърцияи Косово.

Въпреки положителните резултати хотелиери и туроператори упорстват за държавните помощи за секторада продължат, поради войната в Украйна и упованията за слаб летен сезон.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се оплакаха, че резервациите за лятна отмора на българското Черноморие са спрели след началото на войната, а някои от направените ранни записвания са анулирани.

Наред с това цените на хотелите за настаняване по морето непрекъснато растяли поради високите енергийни разноски и повишаването на храните, повишавали се и цените на самолетните компании поради скъпото гориво. Така пакетите за България ставали доста скъпи и непродаваеми.

Браншът упорства за тласъци за привличането на непознати туристи посредством удължение и нарастване на помощта от 35 евро на седалка за чартърните полети и автобусни превозвачи, която е утвърдена единствено до 1 юни.

Иска се и продължение на помощта за опазване на личния състав по мярката „ 60/40 “, която стопира на 1 юни, както и удължение на обезщетения за високите цени за токи газ. Компенсацииза тока към този момент са планувани до края на април.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР