Рекорден брой от 7477 участници ще има на 27-ия Международен

...
Рекорден брой от 7477 участници ще има на 27-ия Международен
Коментари Харесай

”Сурва” в Перник събира над 7000 участника

Рекорден брой от 7477 участници ще има на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри „ Сурва ” в Перник тази година. Фестивалът ще се организира на 26, 27 и 28 януари в Европейската столица на маскарадните игри - Перник. Събитието се обрисува като най-мащабното от всички издания до момента със 7477 участници, което е към 500 повече по отношение на предходната година. Освен от Перник и страната във фестивала са декларирали наличие и 17 групи от чужбина.

Популярността на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва в Перник пораства със всяка минала година.Фестивалът се провежда от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на интернационален. През 1995 година Перник е признат за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 година по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон афишира Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските обичаи. Решението е взето в град Котор. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се организира годишно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент е двудневното спортно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

Традиционно във фестивалната конкуренция вземат участие към 6 000 души в към 100 маскарадни групи от всички етнографски региони на България и посетители от Европа, Азия и Африка.

Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина, идват, с цел да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват актуализирани, да си пожелаят здраве и шанс.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР