Реколтата от пшеница през тази година може да се окаже

...
Реколтата от пшеница през тази година може да се окаже
Коментари Харесай

Зърнената реколта може да се окаже рекордна

Реколтата от пшеница през тази година може да се окаже най-хубавата от началото на това десетилетие, показвали оперативни данни на Министерството на земеделието, представени от agri.bg. Независимо от продължителната суша по време на есенната акция предходната година и оскъдната снежна завивка през зимата регистрираният към този момент междинен рандеман е 527 кг/декар пшеница, или с 5,4% повече в съпоставяне със средата на юли 2018 година

Площите с хлебно зърно тази година са с близо 1% по-малко от миналогодишните - 11,316 млн. декара, само че прибраната към този момент продукция е с 23% повече - 3,339 млн. тона. Данните са събрани към 11 юли, като до тази дата са реколтирани малко повече от половината площи.

При удобни за жътвата метеорологични условия и опазване на междинния рандеман до края на акцията може да се чака тазгодишната годишна продукция да доближи рекордните 6 млн. тона. За съпоставяне през предходната година у нас бяха добити 5,4 млн. тона пшеница, а през най-успешната 2017 година - 5,761 млн. тона.

Годината е добра и за ечемика. При 1,136 млн. декара площи за реколтиране (минус 1,4% на годишна база) и ожънати до предходната седмица 92% са добити 504 хиляди тона, или с близо 12% повече, в сравнение с по същото време на 2018 година

" Последните оперативни данни сочат растеж на продукцията от пшеница и ечемик, което се дължи на композиция от изпреварващ ритъм на прибиране на реколтата от двете култури и покачване на междинните добиви ", разясняват специалистите на МЗХГ.

В същото време производството на маслодайна рапица, ръж и тритикале е с сред 13,8 и 33,4% по-малко от миналогодишното. Причините за това са в понижението на реколтираните площи, а при ръжта и тритикалето са регистрирани и по-ниски междинни добиви от декар.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР