Рекламата и публичното говорене за генеративната технология достигнаха своя връх

...
Рекламата и публичното говорене за генеративната технология достигнаха своя връх
Коментари Харесай

Шумотевицата около AI води до прекомерни очаквания

Рекламата и общественото говорене за генеративната технология доближиха своя връх през актуалната година

Три нови софтуерни трендове се появяват в “ембрионален ” стадий през актуалната година, проучва Gartner (снимка: CC0 Public Domain)

Генеративният AI е достигнал до върхови равнища във връзка с рекламата, медийната шумотевица и въодушевените описания, сподели най-новото проучване на Gartner за нововъзникващите технологии.

„ Популярността на доста нови AI техники ще има надълбоко влияние върху бизнеса и обществото “, сподели Арун Чандрасекаран, почетен вицепрезидент и анализатор в Gartner. „ Масивното авансово образование и мащабът на базовите модели на AI, скорострелното разпространяване на чатбот сътрудници и популяризирането на генеративните AI приложения предвещават нова вълна на продуктивност на работната мощ и креативност на машините “.
още по темата
Отвъд генеративния AI, Gartner разпознава и редица нововъзникващи AI техники, които оферират на бизнеса капацитета да усъвършенства цифровото преживяване на клиентите, да взема по-добри бизнес-решения и да си помогне за построяването на образ, носещ конкурентно преимущество. Това включва AI симулации, изцяло машинно самообразование, разбори на графични данни, невро-символичен AI и други

Наред с изкуствения разсъдък има и други три области на нововъзникващи технологии, които ИТ шефовете би трябвало да стартират да наблюдават деликатно, предизвести Gartner.

Първият от тях е така наречен „ насочена към индивида “ сигурност и дискретност. Както показва Gartner, човешката неточност е главната причина за случаите със сигурността и пробивите в данните. Gartner дефинира „ насочената към индивида “ сигурност и дискретност като такава, която вплита правилата на сигурността и поверителността във всички аспекти от цифровото развиване на организацията.

„ Множество нововъзникващи технологии разрешават на бизнеса да сътвори просвета на взаимно доверие и осъзнаване на споделените опасности при вземането на решения сред доста екипи “, сподели Gartner.

Списъкът на Gartner с нововъзникващи технологии, които оказват помощ за реализиране на „ насочени към индивида “ технологии за сигурност и дискретност, включва:

Преживяването на разработчиците (DevX) е втората област, която ИТ шефовете би трябвало да развиват, съгласно Gartner. Анализаторската компания споделя, че за разработчиците прекарванията на работното място са от решаващо значение, а това на собствен ред значи, че са решаващи и за триумфа на цифровите начинания на множеството предприятия.

Ключовите технологии, които усъвършенстват DevX, включват софтуерно инженерство, обогатено с детайли на AI; програмен продукт като услуга с фокус върху приложните програмни интерфейси; GitOps; вътрешни портали за разработчиците; програмен офис за отворен код и платформи за ръководство на цената.

Преживяването на разработчиците е жизненоважен индикатор за привличането и задържането на най-хубавите инженерни гении. То поддържа висока мотивация на екипите и оказва помощ работата да е вдъхновяваща и удовлетворяваща.

„ Всеобхватният облак “ е третата нововъзникваща област на ИТ, разпозната в отчета Gartner Hype за нововъзникващи технологии за 2023 година Gartner има вяра, че през идващите 10 години облачните калкулации ще се трансфорат в необятно публикуван, главен мотор на бизнес-иновациите. За да се даде опция за това всеобхватно разбиране, облачните калкулации стават все по-разпространени и, в случай че догатките на Gartner са правилни, ще бъдат фокусирани върху индустриалните вертикали.

„ Тъй като технологиите в този цикъл на интерес са към момента на ранен стадий, има забележителна неустановеност по отношение на тяхното бъдещо развиване “, сподели Мелиса Дейвис, вицепрезидент анализатор в Gartner. „ Такива „ ембрионални “ технологии съставляват по-големи опасности за внедряване, само че пък носят евентуално по-големи изгоди за тези, които ги възприемат овреме “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР