Река Гюрля в с. Средногорово, област Казанлък излезе от коритото

...
Река Гюрля в с. Средногорово, област Казанлък излезе от коритото
Коментари Харесай

Река Гюрля излезе от коритото си


Река Гюрля в с. Средногорово, област Казанлък излезе от коритото си и наводни десетки дворове, съобщи БГНЕС. Екипи на пожарната са изчакали да преминат поройните дъждове и са изпомпили водата. Хората споделят, че такова знамение не са виждали до момента в селото. Очаква се през днешния ден да продължи да вали и това тормози хората, които живеят към реката.

След проливните дъждове към този момент най-тежка остава обстановката в Хасково.

Временно се лимитира придвижването по път 3002 Божурлук - Обнова в област Плевен заради наводнен път и за разчистване на тиня от платното за придвижване. Това оповестиха от пресцентъра на Агенция " Пътна инфраструктура ".

Няколко къщи в град Николаево са наводнени поради проливния дъжд. Това заяви за Агенция " Фокус “ Мадлен Пеева от пресцентъра на Областна администрация Стара Загора. Пострадалите парцели се намират в ниската част на града. Отчетените количества превалявания са към 30 л/кв.м. Пеева изясни, че тази заран поради изобилните превалявания река Гюрля е излязла от коритото си край село Средногорово.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов разпореди денонощен мониторинг на реките Янтра и Белица, на притоците им, деретата и водостоците. Това оповестиха от пресцентъра на Общината. Мярката е по отношение на изобилните превалявания. Държи се непрекъсната връзка с кметовете и кметските наместници на обитаемоте места в общината. Под наблюдаване е и проводимостта на речните корита, изключително в частта под мостовете.

Към 12.00 ч. равнището на Янтра в кв. " Чолаковци “ е било 3.40 метра, а три часа по-късно е спаднало до 3.13 м. Критичната стойност е 6.50 метра.

На всеки 15 минути в контролния център в Община Велико Търново постъпва настояща информация за равнищата на водите, събирана от радарните датчици на телеметричната система. Тя предава в действително време данни от кв. " Чолаковци “, Килифарево и село Пушево. Към момента се регистрира спад на водните равнища и на трите места.

Няма подадени сигнали за спешни или бедствени обстановки в обитаемоте места на територията на община Велико Търново. Всички общински язовири са в приемливо експлоатационно положение и имат задоволително потенциал за вдишване на водата от дъждовете.

Временно се лимитира придвижването по път III-204 Попово – Кардам от км 28 до 30 в област Търговище за разчистване на изнесена тиня от пътното платно. Това оповестиха от пресцентъра на Агенция " Пътна инфраструктура ". Шофьорите изчакват на място.

Проливен дъжд, съпроводен с вятър, вали в Пазарджик, съобщи " Фокус ". На места по улиците към този момент са се образували завирявания. Трафикът в централната градска част е натоварен, като на някои кръстовища се образуват колони от коли. Натоварено е придвижването и по входно-изходните артерии на Пазарджик. Най-интензивно е придвижването в региона на градския пазар и по булевардите " България” и " Христо Ботев”, както и по улиците " Пловдивска”, " Цар Иван Шишман” и " Княгиня Мария Луиза”. Засилен е трафикът и по улиците към пешеходната зона. Струпване на коли има и в региона на моста на река Марица, а също и по околовръстния път в посока Пловдив.

Няма сигнали за съществени произшествия по отношение на дъжда в София. Това сподели Красимир Димитров шеф на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита “ към Столична община за ситуацията в София поради преваляванията. Той добави, че има 4-5 сигнала, които са обработили. По думите му те касаят заливане с вода на част от пътното платно, до момента в който водната маса успее да се оттече в шахтите. " Правим обходи на централната градска част и на главните булеварди. Имаме четири екипа, които са в подготвеност да реагират “, изясни той. Димитров акцентира, че няма проблеми с градския превоз в резултат на дъжда. Временно е лимитирано придвижването по основен път София - Варна заради затруднение. Интензивният дъжд и свлечени кални маси на пътното платно доведоха до затваряне на пътя. На място екипи разчистват пътя.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР