Река Амстел преминава през целия Амстердам и се влива в

...
Река Амстел преминава през целия Амстердам и се влива в
Коментари Харесай

Над 700 000 предмета са извадени от река Амстел

Река Амстел минава през целия Амстердам и се влива в залива Ей в Северно море, посредством подземни тръби.

В началото на второто хилядолетие, прочие н.е., в делтата на реката поражда малко селце – бъдещият Амстердам. Селището се разраства, обгръщайки речните канали с мрежа от улици, стремящи се надолу по течението към морето.

През 2000-та година в Амстердам се наложи построяването на нови линии на метрото, заради което беше източен градският воден път.

Оказа се, че речните канали, течащи в границите на града, са същинско археологическо вместилище. Археолозите имаха рядка опция да изследват предмети, паднали на дъното на реката.

По време на деветгодишния интервал от изследването, експертите съумяха да съберат над 700 000 разнообразни находки . Сред тях има както предмети от актуалната ера, по този начин и същински исторически артефакти: принадлежности за хранене, монети, бижута, лули за пушене с всевъзможни размери…

След привършване на разкопките, археолозите сътвориха уеб страницата belowthesurface.amsterdam (в превод:под повърхността). Той служи като интерактивен алманах с изображения и информация за 19 000 находки. Там може да се види и научи повече за това, което се е натрупвало на дъното на реката от епохи.

Прецизно разграничени витрини, с част от откритите предмети, са изложени в станция Рокин на новата метролиния и могат да бъдат обсъждани от обществеността.

 Всяка находка е моментна фотография, която свързва предишното и сегашното “, споделят експертите в уеб страницата.

 

 

 

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР