Регулярната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия се превърна

...
Регулярната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия се превърна
Коментари Харесай

Работи се по проектите на Балканите, потвърдиха в Евксиноград

Регулярната среща сред България, Гърция, Румъния и Сърбия се трансформира в институция. Това стана ясно от думите на премиера на Гърция Алексис Ципрас по време на четиристранната среща в Евксиноград, на която участва и министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

На обичайна среща край Варна, домакинствана от българския министър председател Бойко Борисов, са министър-председателите на Гърция и Румъния - Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и сръбският президент Александър Вучич.

" Преди година започнахме тази традиция за определяне на тази институция. За мен е огромна наслада, че имам случай на четиристранната среща да имаме премиера на Израел ", съобщи Ципрас.

Очаква се по-късно да бъде подписана обща декларация за два плана. Единият е рационализация на железопътната линия Александруполис-Бургас-Варна.

Заедно със жп линия Солун-Александруполис и от там до българската граница ще имаме модерна скоростна линия. Другият план е за скоростен път от Александруполис до региона на Марица на българо-гръцката граница. От там ще бъде обвързван с пътищата до Варна и Бургас. Очакваме бързо да подпишем за тези планове, съобщи Ципрас.

По думите му се чака да бъде основано взаимно сдружение за построяването на тези планове. Има огромни благоприятни условия да се влага в енергийната сигурност на района. Ципрас още веднъж загатна за интерконектор от Александруполис, който да се свързва с българския пазар.

Трудностите остават, макар направените значими крачки, съобщи гръцкият министър председател. Той загатна миналите събития на Балканите в последните четири години като посочи Българското и предстоящото Румънско председателство, по този начин и подписването на Преспанското съглашение. То ще има многочислени изгоди за взаимното развиване на Югоизоточна Европа, съобщи Ципрас.

Основен акцент в диалозите е била енергийната съгласуваност в района. Източносредиземноморския газопровод ще вози природен газ към Източна Европа, бе декларирано по време на срещата.

Според сръбския президент Александър Вучич има три значими области, измежду които енергийната съгласуваност е еднообразно значима както за България, по този начин и за Гърция и Сърбия. Запознахме премиера Нетаняху, да ни поддържат за така наречен Балкански маршрут. Очаква се той да свързва България, Сърбия, Унгария, Австрия и Северните елементи на Италия, изясни Вучич.

" Вярвам, че до декември, когато в Белград е продължението на четиристранните срещи, да включим още една страна от района ", сподели президентът на Сърбия. Той акцентира предстоящото свързване сред Тимишуара и Панчево.

Румъния поема ангажимент за все по-голяма съгласуваност, отговори на Вучич румънският министър председател Виорика Дънчила.

Проектът за високоскоростен път Тимишуара-Панчево към този момент е прегледан на политическо равнище, уверени сме, че скоро ще бъде осъществен. Изграден е графика за техническото създаване на пътя и сме на стадий предпроектни изследвания. Надяваме се, че през 2021 година ще бъде завършен, сподели румънската министър-председателка.

За Румъния кохезионната политика е и ще остане основната политика за вложения, което ще способства за развиването на района. Задълбочаване на съдействието за Дунавската тактика е и наш приоритет, стана ясно от думите на Дънчила.

Бихме желали Дунава да стане значим транспортен кулоар сред запада и изтока на Европа. Важно е да създадем удобна среда, в която да развиваме тактиката дружно, съобщи румънският министър председател.

С Ципрас имаме общи възгледи за дневния ред на Европейски Съюз. Обсъдихме и обстановката на румънското малцинство, което има 55 000 души в Гърция, добави Виорика Дънчила.

Технология, енергетика и сигурност са трите сфери на съдействие с Израел, които обсъдихме с министър председателите на България, Гърция, Румъния и президента на Сърбия. Това съобщи министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху на срещата в Евксиноград.

По отношение на технологиите - невероятна софтуерна гражданска война се случва по света. Всяка човешка активност се технологизира. Има непрестанен напредък на новите технологии - осведомителни системи, земеделие, ръководство на водите, пригаждане на земеделските култури, пригаждане към другите хранителни режими.

Нямам самообладание да споделя тези неща с нашите сътрудници. Това, което ражда мозъка, е извънредно скъпо. Лидерите по света се ориентират към това, което мозъка може да сътвори.

Енергетика е втората област на съдействието. Обсъдихме по какъв начин Израел може да помогне за реализиране на задачите на тук показаните страни - два плана са разисквани. Можем да помогнем на страните ви да покачат успеваемостта на енергийните доставки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР