Регламентирането на дейността на вероизповеданията в България трябва да доведе

...
Регламентирането на дейността на вероизповеданията в България трябва да доведе
Коментари Харесай

Румен Радев: България трябва да създаде стабилна среда за духовенството

Регламентирането на активността на вероизповеданията в България би трябвало да докара до основаването на постоянна обществена среда за духовниците и поемането на явен ангажимент от институциите за обезпечаването на тяхното почтено възнаграждение. Това съобщи президентът Румен Радев на среща през днешния ден на " Дондуков " 2 с основния мюфтия доктор Мустафа Хаджи, оповестиха от прессекретариата на президента.

 © Българска телеграфна агенция
На срещата, която се е състояла по самодейност на Главното мюфтийство, е било очебийно, че поемането на заплатите на духовенството от българската страна е значима стъпка за недопускането на външни въздействия в активността на обичайните вероизповедания у нас.

" Изготвянето на законопроектите за активността на вероизповеданията в България следва да бъде в градивен разговор с представителите на обичайните религиозни общности ", е декларирал още президентът Радев. Мустафа Хаджи е подчертал, че Главното мюфтийство и Българската православна черква споделят общи позиции в този разговор. " За нас е от извънредно значение да имаме връзка с държавните институции при решаването на тези въпроси ", е подчертал още Хаджи.

По време на срещата президентът е изразил поддръжката си за активността на Главното мюфтийство мюсюлманското изповедание в България да се развива на основата на личните си обичаи. Президентът е бил безапелационен, че не би трябвало да се позволява политизирането на което и да е изповедание, а образованието на мюсюлмански духовници следва да бъде в лична материална база в сходство с откритите у нас просветителни стандарти.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР