- Регистрирате доста висока готовност за гласуване на старта на

...
- Регистрирате доста висока готовност за гласуване на старта на
Коментари Харесай

Политологът Геновева Петрова: ИТН може да е първа сила, Виде...

- Регистрирате много висока подготвеност за гласоподаване на старта на акцията - 53 %. Кое стимулира тази настройка във ваканционен интервал?

- Процентът за декларираната подготвеност за гласоподаване е малко по-висок спрямо тази при започване на предходните парламентарни избори. Тя е разбираема поради цялостната мощно конфронтационна конюнктура, която нормално нахъсва хората да гласоподават.

Голямата въпросителна са по-умерените гласоподаватели, които все още се двоумят дали да отидат да гласоподават. Те имат потребност от положителен диалог, който отсъства на този стадий.

Важен фактор е и стартът на летния сезон. Засега към момента не е напълно ясно дали ще е допустимо да се гласоподава от морето да вземем за пример. Влияние върху цялостната интензивност ще окаже и вотът от чужбина.



Американските наказания удариха най-лошо ГЕРБ и напомпиха рейтинга на Демократична България

С визитата в Турция Карадайъ усили възможностите на националистите

Ако идващият парламент не излъчи кабинет, разочарованието ще е огромно

- Г-жа Петрова, още веднъж ли ще имаме фрагментиран парламент? Какво сподели проучването на „ Алфа рисърч” на старта на акцията?

- Електоралните настройки на хората все още водят към упованието за 6- до 7-партиен парламент. Изключително значимо обаче е да посочим, че поредицата от събития в последните седмици основава много конфронтационна среда, която прави настройките на хората много неустойчиви. Т.е. съотношението на силите сега може да претърпи основни промени в интервала до 11 юли. Това се отнася до поддръжката на всички политически играчи.

- В момента поддръжката за ГЕРБ-СДС е 20.3 %, само че преднината им е единствено с 2 пункта пред " ИТН ". Каква е вероятността някогашните ръководещи да изгубят първата позиция?

- Към момента ГЕРБ не престават да са първа политическа мощ, само че в действителност записваме наклонност към спад в нейна поддръжка. Важният въпрос е до каква степен ще продължи този спад и до каква степен останалите съперници ще съумеят да акумулират поддръжка, с цел да получат повече гласове.

Влияние върху това имат освен нещата, случили се дотук, само че и възможни техни продължения в предизборната акция.

Засега най-силен отрицателен резултат в поддръжката за ГЕРБ оказва абсурдът с наложените по закона " Магнитски " наказания - не тъй като това са лица, директно излъчени от ГЕРБ, а тъй като тези наказания слагат въпроса за корупцията. И напълно естествено рецензиите са насочени към ръководещата досега партия. Ядрото от най-твърди последователи на ГЕРБ е мобилизирано в доста висока степен. Крайният резултат на партията обаче в доста огромна степен ще зависи от така наречен по-периферни гласоподаватели, които са я подкрепяли на предходни избори.

- Има ли капацитет " ИТН " да преодолее настоящето 2-процентно закъснение от ГЕРБ и да стане първа политическа мощ?

- Предвид актуалната поддръжка Има Такъв Народ има всички шансове за триумф, в това число да стане първа. Все още нямаме безапелационни емпирични потвърждения, само че това е безусловно реалистична догадка.

Подкрепата за партията е в доста огромна степен поддръжка за водача Слави Трифонов. Голяма част от техните симпатизанти са хора, които по принцип не се интересуват от политика. Техният избор не е разумен, а в доста огромна степен прочувствен и поддръжката им е мощно избрана от благосклонностите персонално към господин Трифонов. Затова е допустимо отсъствието му от листите този път да провокира отчаяние в част от последователите му. Дали този резултат би могъл да бъде обезщетен, следва да забележим.

- Учудващо ли е, че Българска социалистическа партия си остава трета, макар новия по-широк формат?

- Това е поддръжката, която имат за момента. Наистина този нов формат към днешна дата не им разрешава да отворят по-широко поддръжката си.

Първият възпиращ фактор са вътрешнопартийните несъгласия, които не секват даже на старта на тази предизборна акция.

Много мощно въздейства и вторият фактор - радикализацията в настройките на левите гласоподаватели в последните месеци. Част от тях избират да поддържат не толкоз необятната коалиция към Българска социалистическа партия с най-разнородни идейни течения вътре, колкото по-малки, по по-радикални и изчистени като идеологически позиции обединения вляво.

Разбира се, опция Българска социалистическа партия да разшири поддръжката си не е изцяло изключена, в случай че въпреки всичко левицата успее да убеди симпатизантите си, че новата формула може да бъде печеливша. Известно положително въздействие може да изиграе и фактът, че посредством служебното държавно управление Българска социалистическа партия се пробват да бъдат легитимирани като част от антистатуквото.

За момента обаче в поддръжката за Българска социалистическа партия надвива по-скоро отрицателната наклонност.

- За разлика от Българска социалистическа партия, Демократична България усъвършенства позициите си. Докъде обаче могат да порастват?

- Демократична България е групировката, която в най-голяма степен получава позитивно развиване от глобите, наложени от Съединени американски щати по закона " Магнитски ".

Ако съумеят да разширят чисто географски поддръжката си и към по-малки градове, това би дало подтик за по-значителен растеж в поддръжката за тях. Ако обаче останат съсредоточени в най-големите обитаеми места, възможностите им за повишаване са по-умерени.

- Движение за права и свободи са пети, по петите на Демократична България. Възможно ли е да ги изместят?

- Тази опция е изцяло реалистична, поради и упования деен избор в Турция. Но за разлика от други избори обаче, този път има и ограничаване, което произтича от разбъркването на стопански и политически пластове в страната, директно обвързвано и с Движение за права и свободи.

В взаимозависимост от това по какъв начин ще протече този развой, е допустимо придвижването да записва още веднъж значителен растеж и да навакса изоставането си от партиите преди него. Възможно е обаче и да остане с по-ограничена поддръжка, както сме следили в някои предходни избори.

Ако Движение за права и свободи компенсира това свое закъснение, можем да следим доста любопитната обстановка на доста близки позиции сред Българска социалистическа партия, Демократична България и Движение за права и свободи.

​Визитата на водача Карадайъ в Турция и срещата с президента Реджеп Ердоган може да окаже отрицателно въздействие върху общата тежест на Движение за права и свободи във финалния избор. Ако казусът продължи да отеква и в границите на акцията, това може да активизира по-висока интензивност от страна на по-радикални националистически обединения, които най-остро възразяват против думите на господин Карадайъ в Турция.

( " Не сме имигранти тук. Турция е нашата татковина. Нашата борба е в отбрана на нашата турска еднаквост ", декларира Карадайъ пред ръководителя на Великото национално заседание Мустафа Шентоп - б.р.)

- Т.е. националистическите антисистемни играчи, които във вашето проучване са под бариерата, може и да я надскочат и да влязат в Народното събрание?

- От всички тези играчи Българските патриоти са с максимален късмет да прескочат 4-процентната преграда. Очаквам обаче в хода на акцията да има още събития, които ще покачват градуса на борбата в цялостната среда. Възможно това, което сега вероятно играе в интерес на обединението ВМРО-НФСБ-Воля, да отстъпи на назад във времето. Тяхната поддръжка, макар коалирането, е много неустойчива и разнородна. Ако остане на това ниво, е доста евентуално да останат под 4-те %.

Подкрепата от 1.8 пункта, която записваме за Левия съюз към Жан Виденов, не дава съображение да чакаме, че ще бъде показана в Народното събрание. Но тъкмо това е една от тия по-радикални леви обединения, които крадат значими елементи поддръжка от Българска социалистическа партия. Впечатляващ е фактът, че единствено за няколко седмици след основаването си тази групировка записва различима поддръжка.

- Безпроблемно ли е влизането на „ Изправи се! Мутри, вън” в идващия парламент?

- Проучването записва поддръжка, която им обезпечава място в Народното събрание. Но това е другата групировка с изключение на Има Такъв Народ, чиито симпатизанти са извънредно прочувствени. Очакваме там сериозна динамичност в поддръжката. Възможно е „ Изправи се! Мутри, вън” и Има Такъв Народ взаимно да обменят последователи.

- В изследването на „ Алфа рисърч” регистрирате упования за постоянен кабинет. Доколко това покачва вероятността това да се случи след 11 юли?

- Тази възможност зависи в най-голяма степен от политическите партии. Ако идващият парламент още веднъж не излъчи постоянно държавно управление, това ще провокира доста съществено отчаяние. Служебното държавно управление започва с високи упования, само че към този момент следим доста мощна поляризация в отношението към дейностите, които подхваща.

Не мисля, че хората биха желали тази обстановка да продължи. Има много съществени въпроси за решение, които изискват постоянно държавно управление и настоящ парламент. А на всички е ясно, че животът ни няма да стане по-добър посредством политическа борба.



Геновева Петрова е шеф и част от екипа на организация " Алфа Рисърч " от нейното основаване. Ръководи и координира работата на изследователския екип. Отговаря за интернационалните планове в региона на маркетинговите изследвания. Магистър по политически науки от СУ “Св. Климент Охридски”, с голям брой изявления по въпросите на локалното самоуправление, европейската интеграция и политическите настройки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР