Регистрираните земеделски производители ще бъдат извадени от обхвата на Закона

...
Регистрираните земеделски производители ще бъдат извадени от обхвата на Закона
Коментари Харесай

Вадят земеделците от обхвата на закона за горивата

Регистрираните аграрни производители ще бъдат извадени от обсега на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, станал прочут като закона за горивата. Министерството на стопанската система разгласява план за смяната. За това настояваше Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Доклад на министъра на стопанската система Емил Караниколов показва, че от приложното поле на закона се изважда " активността краткотрайно предпазване или зареждане от аграрни собственик, регистриран по Закона за подкрепяне на земеделските производители, на негови лични артикули от нефтен генезис, отвън данъчни хранилища или складови стопанства на регистрирани получатели, по смисъла на Закона за акцизите и данъчните хранилища, предопределени за личната икономическа активност на земеделския собственик, които не подлежат на следваща продажба ".

С това ще отпаднат и условието фермерите да водят регистри за зарежданията с гориво и да изпращат данни за националния указател, който ще се управлява от Министерството на стопанската система. В обсега на закона обаче ще останат земеделските стопани, които съхраняват горива в по-големи резервоари - в съдове с съдържимост над 50 куб. метра.

Общественото разискване на плана ще продължи един месец - до 26 септември тази година. Следващите стъпки за изваждане на земеделските производители от обсега на противоречивия закон са измененията да бъдат утвърдени от Министерския съвет и от Народното събрание.

Представихме причините си, като главният е, че ние сме крайни консуматори, а не търговци, съобщи пред agri.bg ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов. " Очаквам към началото или средата на октомври нещата със закона да се завършват. Според мен нещата се развиха обикновено. Аргументите ни бяха безапелационни. Надяваме се нещата да вървят все по този начин ", сподели Костадинов. Той не чака да срещне отпор за проектозакона.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР