Регистрираните безработни българи от началото на извънредното положение са вече

...
Регистрираните безработни българи от началото на извънредното положение са вече
Коментари Харесай

Над 61 000 са безработните от началото на извънредното положение


Регистрираните безработни българи от началото на изключителното състояние са към този момент 61 644, заяви общественият министър Деница Сачева на брифинг в Министерски съвет през днешния ден. Повечето от тях са хора, освободени от работа, такива, завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация за приемане на помощи.

От тези 61 хиляди, 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица, 9830 са тези, които са намерили работа от началото на изключителното състояние все още. Само за последните 20 работни дни сътрудниците от бюрата по труда са обработили над 103 000 разнообразни заявки, акцентира Сачева и напомни, че всички периоди се удължават автоматизирано.

Най-много са безработните, които са били заети в секторите хотелиерство, ресторантьорство и туризъм. Следват освободените от сферата на търговията и от преработвателната индустрия. Малко са регистриращите се от бранш превоз.

Средно в последните 2-3 дни се записват по към 5000 души, в петък – 5100.

745 са завърналите се от чужбина, които са се записали в бюрата по труда.

От Министерство на вътрешните работи са поели ангажимент да изпратят в допълнение служители на реда във всички регионални градове, с цел да оказват помощ за реда при големите опашки пред Бюрата по труда.

В момента в бюрата по труда се одобряват и заявките за обезщетение към Национален осигурителен институт, тъй че да може хората да са обслужени на едно гише. Всички документи може да бъдат подавани и електронно, и по пощата, подсети министър Сачева.

Секторите, в които сега се намира работа, са обвързваните с хранителни вериги, онлайн търговия и доставки, само че също и охранителна активност, обществени действия, преработване.

Сачева изясни, че до момента отпуснатите компенсации са 15 404, а междинният размер на сумите е към 650 лв.. Министърът подсети още, че хората, които са в неплатен отпуск, могат да бъдат наети сега на втори трудов контракт.

Над 1500 тона пакети с храна ще доближат до покрай 41 000 души в цялата страна. Раздаването е в ход в Добрич, Варна и Стара Загора, от през днешния ден стартира и в София.

Относно схемата 60:40 Сачева акцентира, че страната поема 60% от осигурителния приход на служащия и осигуровките за тези 60 %, които са за сметка на работодателя:

Очакваме на 14 април да получим разрешението на Европейската комисия, с цел да стартираме изплащането на средствата по мярката, добави Сачева.

Министърът посочи също, че хората без работа и с регистрация в бюро по труда ще може да бъдат наемани в земеделието, без това да се счита за нарушаване и да изплаща спирането на компенсации. Няма по какъв начин да караме хората принудително да работят нещо, което не желаят, само че сме създали всичко належащо, с цел да ги подтикваме оптимално, добави Деница Сачева.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР