Регистрацията на Антон Хекимян за кандидат за столичен кмет на

...
Регистрацията на Антон Хекимян за кандидат за столичен кмет на
Коментари Харесай

Какво цели ГЕРБ с кандидатурата на Хекимян в София

Регистрацията на Антон Хекимян за претендент за столичен кмет на ГЕРБ е неочакван ход. Но не изцяло ексцентричен за обичащия нововъведенията Бойко Борисов. Това решение е по-скоро амалгама от поръчки с многоточия.

Показателно е, че Борисов задържа до последно кандидатурата за столичен кмет, при от дълго време оповестения главен конкурент от ПП-ДБ. Освен това той не показа претендента на партията си за София персонално, както направи с този за Пловдив. За разлика от партийния кадър Костадин Димитров, дълготраен областен кмет във втория по величина град, Хекимян е напълно външна кандидатура. И въпреки и да е получил номинации от локални партийни организации, той мъчно може да бъде припознат за собствен от съпартийците на Борисов, без значение дали и какъв брой е бил непосредствен до него и до партията му като публицист.
Хекимян - плюсове и минуси
Да, Борисов няма проблеми в София, както в Пловдив, където трябваше да се освободи от някогашния кмет Здравко Димитров и от шефа на локалната партийна организация Иван Тотев, с цел да сложи най-после за кандидат за кмет дясната ръка на Тотев. Но и не заложи на ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който макар че е добре признат от локалните структури, е едва различим отвън партията. 

Дали Борисов е търсил претенденти с управнически или бизнес опит и дали те са му отказали, към този момент е без значение. Сега с кандидатурата на Хекимян се разчита основно на неговата известност, която може да компенсира включването му финален в конкуренцията. Плюс е и това, че става дума за младеж и добър комуникатор, който би могъл да притегли младежи, които другояче са партийно аполитични. Минусът е, че тази кандидатура не стои задоволително тежко, каквато би била биографията на човек с опит в държавната или локалната власт. 
Симетрии сред Хекимян и Терзиев
Хекимян е структурно съразмерен на главния си конкурент Терзиев - има сполучлива кариера, има и управнически опит в частна корпорация, разликата е единствено в мащаба. Прицелва се да е конкурентен и в главния актив на съперника си - образованието, доколкото Терзиев има зад тила си десетки хиляди подготвени в академия " Телерик ". Бидейки външен за партията, той не носи отговорност за негативите на дългогодишното ръководство на ГЕРБ в София, само че пък може да се закачи за достиженията от него и да води положителна акция. Едва ли обаче ще има време за месец да навлезе надълбоко в проблемите на мегаполиса, колкото и компактно зад него да стоят опитните общинари и пиарите на ГЕРБ. Неопитният в общинската проблематика Терзиев към този момент също не демонстрира огромен прогрес по тези тематики, макар че има месеци зад тила си като претендент за кмет.

Най-голямата симетричност сред двамата обаче е в бремето, с което потеглят още на старта. Васил Терзиев незабавно нападна кандидатурата на ГЕРБ с обвиняване за сериозната взаимозависимост сред власт и медии и попита от кой момент датира доверието сред Борисов и Хекимян, съоветно до каква степен е бил справедлив в работата си шефът на новините на огромната телевизия. А водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова попита Борисов, бил ли е Хекимян " къртица " на ГЕРБ в тази телевизия. Така още в първите часове на акцията си претендентът на ГЕРБ за столичен кмет се оказа също с " тежко минало " като претендента на ПП-ДБ. Но за разлика от него, обременеността идва от личната биография, а не от тази на роднините.

Остава въпросът дали ще има сериозен конфликт сред двамата съществени кандидати за кметския пост или в предизборната акция всеки ще се бори основно да поразтовари бремето от гърба си. И дали част от гласоподавателите на ГЕРБ, както и част от гласоподавателите на партиите, застанали зад Терзиев, няма да се преориентират към Вили Лилков. 
Продължение на сглобката или бягство от отговорност?
Продължава да виси и съмнението дали с кандидатурата на Хекимян Борисов цели продължение на " сглобката " и на локално равнище, тъй като мнозина я възприемат като не изключително сериозна. Или пък се пробва да избяга от отговорността за едно предстоящо от него проваляне в София. 

Каквато и положителна акция да водят двамата съществени кандидати за кметския стол, политическият конфликт сред ПП-ДБ и ГЕРБ е неминуем. Още повече, че с тези уязвени на старта кандидатури разтоварването от личното задължение не може да се случи самостоятелно. Не тъй като човек мъчно би се сдържал да уточни гредата в окото на съперника. А тъй като на фокус са вдигнати тежки за обществото тематики, които не могат просто да бъдат заобиколени: след въпроса за наследството на Държавна сигурност и равния старт при прехода, в този момент се слага и въпросът за зависимостта на медиите от политическата власт. Така изборите в София се обрисува да не са единствено надприказване за тротоари, детски градини и тапи, а спор за тежките дефицити на българската народна власт, от който всички имаме потребност. 

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР