Регионалното правителство на Каталуния се готви да обяви извънредно положение

...
Регионалното правителство на Каталуния се готви да обяви извънредно положение
Коментари Харесай

Каталуния се готви да обяви извънредно положение заради драстично намалелите запаси от вода в резервоарите

Регионалното държавно управление на Каталуния се готви да разгласи изключително състояние поради фрапантно намалелите ресурси от вода в резервоарите. В момента те са 16.23%. Ако паднат под 16%, ще се наложи да бъде въведен режим на водата.

През последните три години в огромна част от Испания имаше превалявания под междинните, което докара до проблеми със запасите от вода. В каталунския язовир Сау равнището на водата е толкоз ниско, че в продължение на месеци може да се види църквата, която е била потопена в него през 60-те години.

Капацитетът му е към този момент 11%, а в останалите каталунски резервоари е четири пъти по-малко от междинното за последните години. Ако равнището не се увеличи, управляващите ще бъдат принудени да вкарат строги ограничавания.

Вече се водят диалози с представителите на фитнес клубове и спортни центрове за разновидностите за понижаване на потреблението на вода. Един от тях е предел от 200 литра дневно на човек, прекъсване на потреблението на душове, пречистване на водата в басейните без промяната ѝ, както и понижаване на поливането на тревните площи. Ако те не дадат задоволителен резултат, ще се стигне до още по-строги ограничения.

Надеждите са в снега, който към момента не се е стопил и в възможни нови дъждове, само че предходната 2023 година беше една от най-сухите и горещи откогато се води статистика.

Припомняме, че държавното управление на Педро Санчес утвърди предходната година пакет от помощи и вложения в размер на 2,190 милиарда евро в изискванията на суша. От тях 636 милиона евро са директна помощ за селското стопанство и отглеждането на животни, както и дотация до 70% от цената на застрахователните полици за културите, които са най-засегнати. Около 1,4 милиарда евро пък са отпуснати за създаване на съоръжения за обезсоляване, удвояване на повторното потребление на градската вода и понижаване на таксите и цените на земеделските стопанства, наранени от ограничението на напояването.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР