Регионалният министър Иван Шишков даде нов, пореден срок, в който

...
Регионалният министър Иван Шишков даде нов, пореден срок, в който
Коментари Харесай

До два месеца ще стане ясно трасето на „Струма“ през Кресна

Регионалният министър Иван Шишков даде нов, следващ период, в който чака да стане ясно от кое място ще мине трасето на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле. По думите му то ще бъде несъмнено до „ два месеца “, като решението ще бъде взето след разбор на екологичните ограничения и утвърждението им от страна на Европейската комисия.

Екологичните ограничения ще решат трасето “, разяснява Шишков пред Българска национална телевизия.

Въпросният разбор трябваше да е подготвен още през януари, по-късно остана за края на април месец, или малко преди да изтече ОВОС-ът. Само преди две седмици Шишков разгласи, че анализът на ограниченията ще е подготвен до „ 2-3 месеца “.

Не можем повече да „ подмятаме “ нито един инфраструктурен обект в България, в това число и автомагистрала „ Струма “. Проблемът е, че когато е проектирана, най-сложната част – тази през дефилето, е подмятана във времето – един вид, втори вид, в този момент тези резултати от това подхвърляне намират отражение “, съобщи министърът.

Припомняме, че ОВОС-ът, който министърът резервира, започвайки строителство на доизграждането на обходния път на Кресна, в действителност е за трасето, определено по времето на ГЕРБ, а точно - трафикът в посока Гърция да минава по съществуващия път Е79 през дефилето, а в посока София по нов път източно от него.

За задачата даже Агенция „ Пътна инфраструктура “ подписа тихомълком контракти за към 1.2 милиарда лева с определените компании, които би трябвало да изградят сектора през пролома, макар че към момента не е ясно кое е определеното трасе.

По думите на Шишков компаниите няма да получат задатъци и тези дейности няма да предопределят пътя, а единствено екологичните ограничения ще покажат коя опция е най-хубава. Еколози и природозащитници обаче упорстват, че със старта на строителството се случва тъкмо противоположното. В изявление за Economic.bg eкологът Андрей Ковачев даже напомни, че страната ни нарушава съглашение с Европейска комисия, а точно – крайните връзки и елементи от предходните лотове да се строят по този начин, че да не се „ предваряват “ разновидностите за сектора в дефилето.

Шишков даже атакува протестиращите и споделя, че те пазят бизнес ползи, а не екологията. Затова съгласно него не би трябвало да се поставя двоен критерий, а е нужна страната да поставя старания, с цел да се съблюдава закона.

Говорил съм с протестиращите, настояванията им бяха за това, че пречим на няколко противозаконни ресторанта и активност, която не е регламентирана. “ ДНСК е направила инспекции и кметът на община Симитли е сигнализиран за установеното нелегално строителство.

 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР