Рeгионалният исторически музей в София представя изложбата Синтез - индонезийски

...
Рeгионалният исторически музей в София представя изложбата Синтез - индонезийски
Коментари Харесай

Синтез между изкуството на две страни

Рeгионалният исторически музей в София показва изложбата " Синтез " - индонезийски и български текстил, артефакти и бижута. Тя се провежда от посолството на Република Индонезия в България със съдействието на музея. Експозицията гостува в зала " Временни изложения " до 30 август.

Експозицията е част от поредицата " Чудесата на Индонезия ". Основната концепция е представянето на съществуващи сходни точки сред изкуството на Индонезия и България както в исторически аспект, по този начин и в съвременността.

Първата част включва текстил и тъкани от Ява, Суматра, Бали и Източна Нуса Тенгара с разнообразни техники на направа: тъкане, батик (използва се восък при рисуването на тъкани), тай-дай (връзват се обособени елементи на плата или преждата, с цел да не всмукват боите, с които се обработва). В претекстовете е вложен метафизичен смисъл, а боите са ярки и естествени.

Друга част демонстрира индонезийски бижута, направени от злато, сребро и дърво. Те са от разнообразни интервали - най-ранните са от IX в., а най-късните - от XIX в. На част от бижутата са потърсени паралели измежду сходни предмети с български генезис. Изложбата " Синтез " показва още редица мостри на изкуството - статуя, мебели, маски, облекло, кукли за обичаен индонезийски спектакъл, предмети от индонезийския обичай. Характерният жанр на богато накичване се предава от потомство на потомство.

Сред експонатите могат да се видят още дървен скрин за медикаменти от Суматра; стол за обрязване; дървени кукли " клитик " за куклен спектакъл XVII в.; церемониални племенни тъпани; носилка за бебе с мъниста от племето Даяк и др.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР