Регионалната здравна инспекция във Велико Търново сигнализира полицията и прокуратурата

...
Регионалната здравна инспекция във Велико Търново сигнализира полицията и прокуратурата
Коментари Харесай

РЗИ настоява за спиране на водата на зографницата до крепостта Царевец, раздавана с лечебна цел



Регионалната здравна ревизия във Велико Търново алармира полицията и прокуратурата с гледище неотложно да се спре водата на зографницата до крепостта Царевец, която се раздава като лечебна на заболели от цялата страна. Според здравните управляващи водата е рискова за здравето на хората.

След многочислени запитвания и сигнали в РЗИ Велико Търново здравните управляващи през предходната седмица са взели проба и са създали разбор на водата, която извира в зографницата на Стоян Недев и параклиса " Свети Георги ". Пред ателието му се извиват опашки от заболели хора от цялата страна, които против пет лв. получават бутилка от водата, за която се твърди, че е жива вода и лекува всевъзможни заболявания. 

Водата не е годна за пиянство и е рискова, разяснява доктор Евгения Недева, шеф на здравната ревизия:

" Отклоненията са по индикатор Ешерихия коли, колиформи, Ентерококи и нитрати. Ние считаме, че използването на вода от неконтролиран водоизточник, още повече с искания за лечебни свойства, и неприятните микробиологични резултати крият риск крият риск за здравето ".

От РЗИ са изпратили сигнални писма до полиция, прокуратура, Басейнова дирекция, Екологичното министерство, регионалната администрация и кмета на Велико Търново с гледище водоизточникът неотложно да бъде спрян. Започнали са инспекции на способените институции.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР