Регионалната екоинспекция в Бургас изпрати сигнал до Окръжната прокуратура и

...
Регионалната екоинспекция в Бургас изпрати сигнал до Окръжната прокуратура и
Коментари Харесай

Сигнал до прокуратурата заради заравнени дюни в Синеморец

Регионалната екоинспекция в Бургас изпрати сигнал до Окръжната прокуратура и Министерството на туризма за заравнени сиви дюни на Южния плаж в Синеморец прочут като „ Бутамята “. Екип на екоинспекцията е открил, че 30 квадратни метра повърхност от пясъчните формирания, които са под висока степен на отбрана от Закона, е заравнена с тежка техника.

Компетентните органи би трябвало да открият кой е разпоредил заравняването на дюните при почистването на плажната линия. Санкцията, която може да наложи Регионалната екоинспекция за осъщественото нарушаване и до 20 хиляди лв., сподели шефът на институцията Павел Маринов:

„ След получен сигнал за нарушение на зоната на сивите дюни в Синеморец изпратихме незабавно екип на място. Екипът откри, че това е истина, сформира протокол, само че не откри извършител, в това число и техниката чиито следи бяха видени на място липсваше. 

Окръжната прокуратура в Бургас би трябвало да реши и дали може да се търси наказателна отговорност за заравняването на естествените формирания:

„ Ако е направено, то всички данни следват, че е направено без позволение посягане върху изключителна държавна благосъстоятелност, каквито са дюните…Това към този момент е въпрос от подготвеност на прокуратурата “.

Това не е първият случай на заравняването на пясъчни дюни. Миналата година още веднъж с тежка техника беше нарушена целостта на дюните на къмпинг „ Каваците “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР