Регионална здравна инспекция издаде нова заповед с намален срок на

...
Регионална здравна инспекция издаде нова заповед с намален срок на
Коментари Харесай

Намалиха срока на COVID мерките във Варна

Регионална здравна ревизия издаде нова заповед с понижен период на деяние на Коронавирус ограниченията в област Варна, научи Moreto.net.

Те ще са в действие от 8 до 19 август в това число.

Предходната заповед на РЗИ - Варна предвиждаше ограниченията да са в действие до 31 август.

Причина за смяната е подобряването на епидемиологичната обстановка в региона, прецизират от здравната ревизия в морската столица.

Припомняме, че същата промяна на периода беше направена преди дни за София.

Мерките за област Варна са следните:

1. Всички лица, когато се намират в закрити места , които са налични за жителите и/или са предопределени за публично прилагане, в това число лечебни заведения, аптеки, оптики, профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни, административни институции и други места, в които се обслужват или имат достъп жителите, търговски обекти, търговски обекти ситуирани в търговски комплекси и търговски комплекси вид МОЛ, транспортни средства за транспорт на пасажери, железопътни и морски гари, автогари, летища са длъжни да имат сложена защитна маска за лице за еднократна или многократна приложимост.

2. Изключение от задължението се позволява за:

а) личния състав и клиентите в заведения за хранене, заведения за бързо обслужване (снек питейни заведения, сладкарници, заведения за бързо хранене, бистра), кафе-сладкарници, питейни заведения и барове;

б) спортуващите на закрито за времето на физическата дейност;

в) участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги,

пресконференции и семинари по време на изявление (лекция, презентация и др.) при

спазване на физическа отдалеченост от 1,5 м. от останалите участници;

г) участниците (водещи и гости) в телевизионни излъчвания при съблюдаване на

физическа отдалеченост от 1,5 м. от останалите участници;

д) децата до 6 годишна възраст.

3. Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити публични места, на които има скупчване на хора, да съблюдават физическа отдалеченост от 1,5 м .

4. Всички работодатели и органи по назначение провеждат провеждането на противоепидемични ограничения в работните пространства , както следва:

а) постоянно проветряване и стерилизация

б) недопускане до работните пространства на лица с прояви на остри респираторни заболявания (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други);

в) инструктаж на личния състав за вярна хигиена на ръцете и обезпечаване на сапун и вода и дезинфектант;

г) основаване на организация, която да обезпечи физическа отдалеченост сред лицата минимум от 1,5 м, а при неспособност – носене на защитна маска за лице.

5. При директно обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 метра, е наложително потреблението на защитна маска за лице . По изключение се позволява обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са обезпечени механичнипрегради от стъкло или различен транспарантен материал, допускащ влажно разчистване или стерилизация.

6. При опция и по преценка работодателите и органите по назначение да основават опция за работа в отдалечена форма (надомна работа/работа от разстояние) или открият работно време с променливи граници или работа на смени , в това число ограничение на несъществени контакти на работните места.

7. Всички физически и юридически лица , които са притежатели или ръководят обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на жителите, както и за уредниците на всеобщи мероприятия, без значение от техния темперамент, с изключение на ограниченията по т. 4–6, ползват и следните противоепидемични ограничения :

а) провеждат активността си по метод, който обезпечава спазването на отдалеченост минимум от 1,5 м сред лицата, на които се дават съответните услуги в пространствата и прилежащите към тях площи на открито;

б) обезпечават дезинфектант за ръце на входа на обекта;

в) слагат на видно място осведомителни табели или осведомят по различен метод потребителите на услуги за задължението за съблюдаване на физическа отдалеченост, хигиена на ръцете и носене на защитни маски на лицето при визитата на съответния обект.

8. Лицата, предоставящи административни и други услуги на жители, да употребяват средствата на осведомителните и информационните технологии и при опция да дават съответните услуги в електронна среда .

9. Провеждане на засилен утринен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания.

10. Провеждане на всекидневен филтър в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни за съществуване на консуматори и личен състав с клинични признаци за COVID-19 и премахване на личния състав от работа до определяне на диагнозата и клинично излекуване.

11. Ограничаване на свижданията в лечебни заведения за болнична помощ и в приютите . Допускат се единствено свиждания при пациенти с престой над 5 дни - по преценка на лекуващия доктор по отношение на здравословното положение на пациента и риска от заразяване с COVID-19.

12. В профилираните институции за даване на обществени услуги и такива за обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни се позволяват визити на външни лица по изключение и по преценка на шефа на институцията при съблюдаване на въведените противоепидемични ограничения за съблюдаване на физическа отдалеченост от 1,5 м и носене на защитна маска за лице. Ограничението не се отнася за контролните органи при реализиране на контролната им активност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР