„Реформаторски блок – Глас народен“ изразява възмущение от невъзможността на

...
„Реформаторски блок – Глас народен“ изразява възмущение от невъзможността на
Коментари Харесай

Реформаторите: Законодателството у нас не гарантира свобода на словото

„ Реформаторски блок – Глас национален “ показва отвращение от невъзможността на всички парламентарни партии да заемат смела и откровена политическа позиция във връзка следващия скандал, провокиран от неточните връзки сред политици и медии.
Това се споделя в позиция на обединението, изпратена до медиите.
Според тях настоящото законодателство не подсигурява свободата на словото, не пази професионализма и достолепието на българските публицисти, не дава отговор на упованията на жителите да получават надеждна и справедлива информация.
" Отговорната реакция сега е политическите сили да спрат да се възползват от жълтата страна на съответни обстановки, а да подхващат наложителните систематични стъпки за налагане на работещи правила и гарантиране на независимостта на медиите ", написа още в писмото.
Според обединението това са следните законодателни промени:
1. Да се подсигурява цялостното осветляване на собствеността на всяка медия до равнище физически лица, както и свързаността на тези лица, по смисъла на Търговския закон, с политически партии, стопански субекти и притежатели на други медии.
2. Да се надградят пълномощията и отговорностите на публичния надзорен орган за редовно следене и изследване на произхода на средствата, с които се финансира всяка медия. Изрично да се забрани финансирането на медии или компании осъществяващи наблюдения на зрителския интерес от офшорни или други форми на капитали без обществено явен краен притежател.
3. Да се сътвори ясна нормативна база за методологията за премерване на зрителския интерес и да се задължи Съвет за електронни медии да ползва непоколебим настоящ надзор върху измерванията. В настоящото законодателство няма механизми, възпрепятстващи опцията такива компании, посредством манипулиране на данни, да упражняват напън върху публицистичната политика на медиите.
4. Комисия за защита на конкуренцията да упражнява непрекъснат надзор върху медийния пазар и опциите за централизация на благосъстоятелност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР