Референдуми по клаузи от международни договори, каквато е въвеждането на

...
Референдуми по клаузи от международни договори, каквато е въвеждането на
Коментари Харесай

Юлиана Николова: Референдум за еврото можеше да се проведе преди ратификацията на договора с ЕС

Референдуми по клаузи от интернационалните контракти, каквато е въвеждането на еврото у нас, могат да бъдат извършени преди ратификацията на самите контракти, изясни в подкаста „ На всяка цена “ Юлиана Николова, шеф на портал „ Европа “.

Темата стана все по-актуална поради оповестеното желание от политическа партия „ Възраждане “ да събира подписи за сходно допитване до народа. 

Ако го бяхме провели тогава, щяхме да получим голяма поддръжка “,
разяснява Николова, съгласно която в множеството европейски страни се е случило тъкмо това. Тя е уверена, че допитване, в което е подложен въпросът за период за въвеждане на еврото или подготвеност на страната ни за сходна стъпка, също не би било юридически издържано.

Приемането на България в Шенген и в еврозоната са завършекът на европейската интеграция на страната ни, разяснява още Николова.

По думите й хората не помнят какви са били индикаторите на стопанската система на България в годините преди влизането в Европейския съюз. „ Можехме да догонваме останалите страни по-бързо “, съобщи тя и напомни, че при започване на процеса Румъния е била надалеч зад нас, а в този момент точно тя изпреварва България. Причината е, че там са съумели да вземат редица сложни политически решения, които у нас са се оказали невъзможни.

Най-яркият образец е битката с корупцията и върховенството на закона.

Според Юлиана Николова, икономическите и финансовите изгоди също са основни, най-малкото от позиция на спад на лихвите (по заеми за физически лица и бизнес) и по-добрите благоприятни условия за дългово финансиране на страната. Това отваря и доста по-големи бизнес благоприятни условия, уверена е Николова.

Дългата ръка на Кремъл в антиевро реториката

Защо толкоз доста хора се опасяват от въвеждането на еврото? „ Заради пропагандата “, дава отговор малко Николова. Тя напомни, че за разлика от немската конституция преди въвеждането на единната европейска валута (където дойче марката е била разказана като публична валута), сходен запис за българския лев няма.

„ Марката изчезна от немската конституция с приемането на еврото “, добави Николова.

Помолена за коментар дали в основата на „ пропагандата “ е дългата ръка на Кремъл, тъй като приемането в еврото задълбочава европейската ни интеграция и ни отдалечава от московското въздействие, тя съобщи: „ При състояние, че тези послания се насочат на фона на съветското знаме в миг, когато Русия е общопризната за агресор “. Николова напомни, че профилът на хората, които демонстрират песимизъм по отношение на въвеждането на еврото извънредно доста съответствува с този на хората, които не имат вяра във имунизациите против коронавирус, тъй като считат, че ще бъдат „ чипирани “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР