Референдум за обединението на Ирландия и Северна Ирландия ще се

...
Референдум за обединението на Ирландия и Северна Ирландия ще се
Коментари Харесай

Шин Фейн обеща референдум за обединение на Ирландия до 6 години

Референдум за обединяването на Ирландия и Северна Ирландия ще се състои през идващите шест години, предвижда председателката на " Шин Фейн " Мери Лу Макдоналд в изявление за " Скай нюз ".

Мери Лу Макдоналд даде изявлението след подновяването на подялбата на властта в Северна Ирландия, където клонът на " Шин Фейн " е най-голямата партия и за първи път неин водач в лицето на Мишел О`Нийл стана първи министър на провинцията.

" Това, в което твърдо имам вяра е, че през това десетилетие ще имаме такива референдуми в Република Ирландия и Северна Ирландия и моята работа и работата на хора като мен, които имат вяра в обединяването, е да увещавам, да спечелвам сърцата и мозъците за осъществяване на тази опция, част от което, апропо, е консолидиране на нашите връзки с Англия като наш комшия и добър другар ", посочи Мери Лу Макдоналд, съобщи БНР.

Съгласно изискванията на историческото спокойно съглашение от Разпети петък от 1998 година има метод за гласоподаване за обединяване в Северна Ирландия. Законодателството гласи, че, " в случай че в даден миг наподобява евентуално болшинството от гласуващите да изразят предпочитание Северна Ирландия да престане да бъде част от Обединеното кралство и да стане част от обединена Ирландия, тогава английският министър за Северна Ирландия би трябвало да подреди осъществяване на референдум ".

Такова допитване би трябвало да бъде направено и в останалата част на острова - Република Ирландия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР