Редовното балансирано хранене и приемането на определени количества хранителни вещества

...
Редовното балансирано хранене и приемането на определени количества хранителни вещества
Коментари Харесай

Най-честите хранителни дефицити в света

Редовното уравновесено хранене и приемането на избрани количества хранителни субстанции са в основата на здравословния живот. Една от най-често срещаните аргументи за появяването на здравословните проблеми в света е невъзможността на хората да си набират задоволително количество от нужните им хранителни субстанции или тъй наречените хранителен недостиг.

Едни от най-често срещаните хранителни дефицити са:

1. Дефицит на желязо

Недостигът на желязо е най-често срещаният хранителен недостиг, макар че той е главен минерал, без който не можем. Редовният банкет на желязо е от значително значение за производството на хемоглобин, който придвижва кислорода до тъканите в организма, и на еритроцити, които служат за поддържане на кръвотворните функционалности.

Липсата на желязо в организма води до ограничение на количеството на кислорода, който доближава до тъканите, вследствие на което клетките стартират да умират. Освен това може да аргументи и анемия или органна непълнота.

Сред признаците на недостиг на желязо са: главоболие, бледа кожа, дефицит на въздух, косопад, отмалялост и безсилие.

Най-често от стоманен недостиг страдат децата, бременните дами и вегетарианците.

2. Дефицит на калций

 Дефицит на калций

Калцият е нужен за построяването и поддържането на здрави кости и за вярното действие на мускулите и нервите. Въпреки това над 10% от популацията не си набира задоволително количество калций.

Дефицитът на калций води до проблеми с костите, мускулите и хормоналната секреция. Сред признаците за недосиг на калций са: отмалялост, мускулни крампи и липса на вкус.

3. Дефицит на витамин В12

Витамин В12 поддържа нужното равнище на сила в организма, взе участие в производството на червени кръвни телца, в поддържането на здрава нервна система, регенерацията на костния мозък.

Големият недостиг на този витамин се дължи на това, че той може да се получи единствено от скотски източници, а огромна част от хората към този момент са вегетарианци. Недостигът на витамин В12 може да докара до анемия, намаляване на паметта, ниско кръвно налягане, проблеми с салдото и доста други здравословни проблеми.

4. Дефицит на витамин D

 Хранителен недостиг на витамин D Снимка: 1

Витамин D, прочут още като слънчевия витамин, дава отговор за редица значими функционалности и положения на организма ни. Той има огромна въздействие върху здравето на скелета и зъбите - контролира количеството фосфати и калций, които са нужни за вярното развиване на костите.

Дефицитът на витамин D се открива мъчно, защото признаците могат да се развиват в течение на години. Сред главните признаци за липса на този витамин са: безсилие, болежка в ставите и мускулите, мускулна уязвимост, омекване на костите, нараснал риск от фрактури.

Недостигът на витамин D пречи на естественото приемане на фосфати и калций, понижава плътността на костите и води до омекването им - те стават доста нежни и се чупят даже и при леки пострадвания.

Причина за недостига на витамин D е, че с изключение на от Слънцето той се съдържа в доста малко храни като пъстърва, скумрия, сьомга, рибено масло от риба тресчица, жълтъци.

5. Дефицит на магнезий

Въпреки че магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в организма, огромна част от хората страдат от неговия недостиг.

Магнезият има забележителна роля в организма. Той дава отговор за здравето на сърдечно-съдовата система и костите, взе участие в детоксикирането и производството на сила, контролира работата на стомашно-чревния тракт.

Сред признаците на недостиг на магнезий са: безсилие, загуба на вкус, гадене, безпокойствие, хронично бодърствуване, мигрена, нараснал сърдечен темп, мускулни крампи.

Продължителният му дефицит води до сърдечно-съдови проблеми, мускулни крампи, остеопороза, диабет вид 2.

Сред храните, богати на магнезий, са спанакът, соята, авокадото, кашуто, слънчогледовите и тиквените семки, кафявият ориз и черният фасул.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР