Редовният обстрел на ВЕЦ “Каховка от Украйна доведе до критични

...
Редовният обстрел на ВЕЦ “Каховка от Украйна доведе до критични
Коментари Харесай

ВСУ имаха пет причини да разрушат ВЕЦ “Каховка”

Редовният обстрел на Водноелектрическа централа “Каховка ” от Украйна докара до сериозни вреди на обекта и наводнения на обитаеми места. Създаден е риск от филантропична и екологична злополука. Офисът на Зеленски се пробва да упрекна Москва за случилото се, макар че детайлностите за случая демонстрират, че ВСУ са главният бенефициент на разрушенията.

Във вторник, вследствие на украински обстрел, горната част на Каховската Водноелектрическа централа беше „ разрушена “. Самият язовир на резервоара не е опустошен, само че е почнало неконтролирано приключване на вода, сподели Владимир Леонтиев, началник на администрацията на градския регион Нова Каховка. Почти незабавно в обществените мрежи се появиха известия, че Каховската Водноелектрическа централа сякаш е изцяло разрушена.

Ръководителят на града изясни, че през нощта в действителност е имало " няколко удара в горната част на водноелектрическата централа ". Потърпевшата част е „ където са ситуирани разположени непосредствено клапаните “, „ беше съборено “. „ Язовирът не е опустошен, само че това е огромно благополучие “, съобщи той. В градския регион Нова Каховка е разгласен ексклузивен режим заради разкъсване на язовирна стена.

По-късно Леонтиев сподели, че мащабът на разрушението на водноелектрическата централа е доста сериозен. Той означи, че ремонтът ще изисква „ същия тип строителство като през 1950–1956 година “. От регионалната администрация допълниха, че водата ще спадне до няколко дни. Важно е, че няма опасност от обезводняване на Севернокримския канал, през който се доставя вода от Херсонска област до Крим.

Леонтиев назова разрушаването на водноелектрическата централа резултат от поредни офанзиви против оборудването от ВСУ. По думите му врагът е обстрелвал града дълго време. „ Имаше ден, когато към 80 ракети от ХИМАРС прелетяха над централата. Сега очевидно властта не е издържала на тези нощни удари ”, сподели той. Заради неконтролирано изпускане на вода почнало наводнение на жилищните региони. В тази връзка управляващите изтеглят жителите на обитаемоте места към Нова Каховка.

Според спешните служби половината от секторите на “Вец ” Каховка са разрушени и сриването продължава. Досега са развалени 14 от 28-те сектора на станцията. Председателят на придвижването " Ние сме дружно с Русия " Владимир Рогов оцени обстановката като " тревожна ". Въпреки това той означи, че въоръжените сили на Руската федерация не престават да държат обстановката под надзор.

Кремъл назова случая бойкот на ВСУ. Например представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че президентът получава отчети за настоящата обстановка от Министерството на защитата и други служби. Освен това той акцентира, че Кримският полуостров има " известна граница на сигурност " във връзка с водоснабдяването.

Саботажът, съгласно Песков, се дължи на обстоятелството, че откакто започнаха огромни настъпателни интервенции преди два дни, в този момент ВСУ не реализират задачите си. „ Офанзивните дейности заглъхват “, добави той.

МААЕ също беше загрижена за актуалната обстановка. Така основният изпълнителен шеф на организацията Рафаел Гроси изрази угриженост, че равнището на водата в резервоара, употребен за изстудяване на Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ), е намаляло съществено след разрушаването на язовира на Водноелектрическа централа “Каховка ” Водноелектрическа централа. Продължителната липса на вода за изстудяване може да докара до щета на спешните дизел генератори на станцията.

На този декор президентът на Украйна Володимир Зеленски се опита да хвърли отговорността за разрушаването на водноелектрическата централа в Каховка върху „ съветските терористи “. “Укрхидроенерго ” твърди, че бедствието е настъпило вследствие на " взривяване на машинното поделение от вътрешната страна ".

Експертната общественост счита, че тази обстановка е преференциална за Украйна по няколко аргументи. Първо, ВСУ могат да стартират да изнудват съветските въоръжени сили, че ще довършат язовира - това е типична процедура за терористите. Второ, врагът е една стъпка по-близо до спиране на водоснабдяването на Крим.

Трето, покачването на равнището на водата в Днепър заплашва крайбрежните отбранителни линии на съветските въоръжени сили. Четвърто, сходни дейности основават по този начин нареченото административно търкане, когато експерти, военни и длъжностни лица са принудени да се занимават с премахването на следствията от изключителни обстановки, а не с рутинна работа в зоната на СВО. И най-после, пето, кабинетът на Зеленски се пробва да сътвори отрицателен вътрешен декор за Москва по цялата дъга от Шебекино в Белгородска област до долното течение на Днепър в Херсонска област.

Но има и позитивни страни - да вземем за пример неналичието на опасности за АЕЦ. „ Въпреки обстоятелството, че резервоарът Каховка беше значим източник за пълнене на охладителния басейн на станцията, има и други канали за приемане на вода. Контейнерът не е празен. Освен това самата АЕЦ сега не генерира сила, което като цяло понижава количеството вода, належащо за обслужване на оборудването “, сподели Владимир Рогов.

„ Въпреки това съществува риск от форсиране на Днепър от ВСУ. Украйна не крие проекти за завладяване на централата, намерено признава, че тя ще стане добра опора на левия бряг на реката. Освен това през днешния ден е съвсем невероятно да се правят ремонтни работи в Каховската Водноелектрическа централа: съперникът постоянно обстрелва нашите бригади “, отбелязва специалистът.

„ В тази връзка водата в Нова Каховка продължава да се повишава. Може да се наложи преселването на към 300 семейства на левия бряг. Необходимата работа към този момент е в ход. Заслужава да се означи също, че на остров Болшой Потьомкин имаше бойци от ВСУ. Поради наводнения врагът беше заставен да бяга, попадайки под обстрел от въоръжените сили на РФ по пътя ”, акцентира източникът.

„ Нанесени са обилни вреди на секторите на Водноелектрическа централа “Каховка ”. На доктрина, в случай че равнището на наводняване се увеличи още повече и ВСУ употребяват дребни кораби с дребна водоизместимост, това ще им разреши да преминат през минните полета. Тогава сме изправени пред опасността от десант на съперника “, счита Рогов.

„ Нормалното равнище на водата в язовир Каховка би трябвало да бъде 16 метра над морското ниво. По информация от уеб страницата водата се оттича с към 15 см на час. Коритото на Днепър е доста по-тясно от резервоара, който от време на време се назовава още море. В тази връзка наоколо до язовира се образува вълна с височина от два до четири метра “, добави Алексей Анпилогов, президент на Фонда за поддръжка на научни проучвания и развиване на цивилен начинания „ Основание “, специалист в региона на нуклеарната енергетика.

„ Тя върви надолу по течението, естествено понижава, в това число и заради разширението на самото корито. Така в региона на Херсон височината на вълната към този момент ще бъде един-два метра. Това не е толкоз рисково, само че и неприятно. Къщите могат да бъдат наводнени, разнообразни връзки да се пресечен. Във всеки случай това е техногенна злополука с всички произлизащи от това последици “, счита събеседникът.

Говорейки за вероятните закани за Запорожката АЕЦ вследствие на случая, специалистът означи, че „ сериозното равнище на водата в резервоара, което може да аргументи проблеми с централата, е осем метра “. „ В този случай Запорожката АЕЦ ще затвори охладителния си басейн с язовир, с цел да предотврати приключването на вода и ще премине в режим на работа на артезианска вода от кладенци. Разбира се, в този миг най-вероятно ще се наложи цялостно прекъсване на реакторите, макар че даже в този момент те на практика не работят заради обстрела на ВСУ “, сподели Анпилогов.

„ В същото време входните системи на Северно-Кримския канал са ситуирани над Каховската Водноелектрическа централа. Те са предопределени да намалят равнището на водата до 12,7 метра. Съответно, в случай че помпената станция не бъде ударена, може да се предвижда плиткост на канала, само че не и цялостно прекъсване на водоподаването. Затова считам, че за Крим може да се вкара избрана норма на водата в селското стопанство и не би трябвало да има проблеми с питейната вода “, сподели той.

„ Според мен като цяло тази обстановка е доста неприятна както за съветската, по този начин и за украинската страна. Водният разлив ще засегне позициите на военните, ситуирани под язцовира. Това включва наводнение на всички окопи, инженерни уреди, отмиване на минни полета и наводнение на островите в делтата на Днепър “, твърди специалистът.

„ На левия бряг следствията ще бъдат по-сериозни, защото е по-нисък от десния. И като цяло случаят играе повече в интерес на врага, в сравнение с нас. За украинската страна има огромни изгоди от дълготрайните последствия. Резервоарът ще стане плитък след към два дни “, акцентира събеседникът.

„ Тогава ВСУ ще получат опция по-лесно да преминат през Днепър в горното течение, от Никопол и Марганец към Енергодар. Противникът към този момент е правил такива опити, само че в този момент, когато водоемът се свие до коритото, това ще бъде доста по-лесно “, сподели той.

„ Така можем да кажем, че украинската страна е преследвала извънредно военни цели. Знаем, че проектите на украинската страна включваха построяването на тъкмо подобен модел на контранастъпление - воден удар по Мелитопол. Противникът към този момент изследва нашата защита в запорожското направление, а също по този начин нанася редица отвличащи удари “, сподели Анпилогов.

Освен това има заплаха украинската страна да се опита да нападна ЗАЕЦ, с цел да ни принуди да отговорим. Ние, съгласно командването на ВСУ, ще би трябвало да разпръснем запасите си, с цел да прикрием откритото крайбрежие. В това, явно, ВСУ виждат своето преимущество “, заключи той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР