Реджеп Тайип Ердоган заяви, че държавата ще възстанови жилищата в

...
Реджеп Тайип Ердоган заяви, че държавата ще възстанови жилищата в
Коментари Харесай

$84 млрд. са щетите за икономиката на Турция от земетресение

Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната ще възвърне жилищата в границите на една година и държавното управление приготвя стратегия, която още веднъж да изправи страната на крайници

Най-тежкото земетресение в Турция от съвсем век насам е нанесло материални вреди, които може да костват на Анкара близо 84,1 милиарда $, заяви турска бизнес група, представена от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция. Правителствен чиновник дефинира сумата на над 50 милиарда $.

Общият брой на починалите в Турция и Сирия от земетресенията предишния понеделник с магнитуд до 7,7 доближи 36 000 души и наподобява, че ще нарасне още повече. Седмица след разрушителните земетресения фокусът на дейностите се измести от спасяването на оживели, затрупани под руините, към обезпечаване на заслон, храна и психически и обществени грижи за потърпевшите.

Доклад, оповестен през уикенда от Конфедерацията на турските бизнесмени и предприемачи (TURKONFED), пресмята, че вредите възлизат на 84,1 $ - 70,8 милиарда $ за ремонт на хиляди домове, 10,4 милиарда $ от загубата на народен приход и 2,9 милиарда $ от загубата на работни дни.

Според отчета главните разноски ще бъдат свързани с възобновяване на жилищата, инфраструктурата, както и посрещането на краткосрочните, средносрочните и дълготрайните потребности от заслон на стотици хиляди хора, останали без дом.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната ще приключи възобновяване на жилищата в границите на една година и държавното управление приготвя стратегия, която " още веднъж да изправи страната на крайници ".

Около 13,4 милиона души живеят в десетте окръга, наранени от трусовете предходната седмица, което се равнява на към 15 на 100 от цялото население. Районът създава близо 10 на 100 от националния Брутният вътрешен продукт.

" Въздействието на земетресението върху брутния вътрешен артикул е малко евентуално да бъде толкоз мощно, колкото след земетресението през 1999 година в Северозападна Турция, което засегна индустриалното сърце на страната ", съобщи в неделя изпълнителният шеф на МВФ Махмуд Мохиелдин в изявление около Арабския фискален конгрес.

Въпреки това икономисти и публични лица считат, че земетресението ще понижи икономическия напредък с до два процентни пункта през тази година.

Правителството предвижда напредък от 5 % през 2022 година и преди земетресението предвиждаше напредък от 5,5 % през 2023 година.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР