Редица промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ)

...
Редица промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ)
Коментари Харесай

Без декларация за новопридобити имоти

Редица промени в Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ) оферират депутати във импортирания законопроект за изменение. Едно от тях е от началото на идната година да отпаднат декларациите за новопридобити парцели, които жителите и компаниите са задължени да подават.

Предвижда да бъде отстранено и задължението физическите и юридическите лица да подават данъчни заявления за новопостроени здания, които подлежат на въвеждане в употреба по реда на Закона за устройство на територията и за новопридобити по възмезден или безплатен метод парцели и лимитирани вещни права.

От „ Обединени патриоти” оферират също по този начин локалният налог за новопостроените здания да се дължи след довеждане докрай на градежа. Според вносителите сегашната наредба е неразбираема и е спорна.

Годишният налог за новопостроените здания да се дефинира на база информацията, която служебно ще се подава от органа, издал удостоверението за въвеждане в употреба или позволение за прилагане след завършването им, а не въз основата на подадена данъчна декларация, както е сега. По създание информацията, нужна за установяване на данъчната оценка е налична в общината, настояват патриотите. Според тях предлаганите промени ще понижат административната тежест и ще освободи жителите от подаването на информация, която е налична при способния орган.

Предлагат се и промени, които да подтикват завършването на незавършеното строителство и ограничението на нерегламентираното прилагане на здания, преди въвеждането им в употреба, се предлага данъкът да е изискуем, в случай че в двегодишен период от издаването на Акт 14 (завършен недодялан строеж) и едногодишен период от съставянето на Акт 15, обектът не е въведен в употреба или не е издадено позволение за прилагане.

Патриотите оферират да отпадне и задължението за подаване на данъчна декларация за установяване на годишния налог за парцелите или лимитираните вещни права върху тях, написа „ Дневник”. Причината за смяната, съгласно вносителите, е, че това е ненужно натоварване, тъй като цялата нужна информация е налична в общината, тъй като за имотните покупко-продажби се дължи еднократен локален налог. Размерът му се дефинира всяка година от съответната община само че, той е в диапазона от 0,1 до 3% върху оценката на имуществото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР