Редица политически философи и анализатори започват да говорят по-смело за

...
Редица политически философи и анализатори започват да говорят по-смело за
Коментари Харесай

Подминаваме популизма и "Възраждане", а се чудим кой е виновен

Редица политически философи и анализатори стартират да приказват по-смело за възходящия национализъм в света. По-силното наличие на националистически и крайнодесни партии в ръководството се дължи на поредни стопански, здравни и обществени рецесии, поддръжка от страна на авторитетни политици като Доналд Тръмп, Марин Льо Пен, Виктор Орбан, Матео Салвини, Ярослав Качински и... Костадин Костадинов.

В общественото пространство, а към този момент и от трибуната на Народното събрание, доста се спекулира с термини като фашизъм, нацизъм, шовинизъм, само че какво в действителност значат те? Важно е да се прави разлика сред тях, с цел да уточняваме своя разбор и отговор по отношение на обстановката. Например, и фашизмът, и нацизмът имат за основа милитаризъм и авторитаризъм. Хората са лишени от главните си свободи, които са свързани с живота в демократична и демократична страна. Преди всичко детайлът на краен шовинизъм взема превес, по тази причина и постоянно двете идеологии се свързват с крайното дясно. Но главната разлика сред двете идеологии е, че расизмът е заложен в основата на нацизма, до момента в който в идеологията на фашизма не се следят такива сегрегации на расова основа и не се опълчва на обществената подвижност на хората.

Популизмът е линия, която и двете идеологии споделят. А в наши дни всички демократични общества се изправят против възходящия краен шовинизъм и съпровождащия го популизъм.

Какво е популизъм

За първи път терминът " популизъм " е употребен в края на 19-и век в Съединени американски щати, с цел да се опише митингът на американски фермери против банките и железопътните монополи. Сега терминът разказва гнева и негодуванието, които служащите и ниско позиционираните в публичната пирамида жители изпитват към привилегированите, могъщи елити както в обществения, по този начин и в частния бранш.

 Забрана на Забрана на " Възраждане "? Има по-добри способи

До ден сегашен към момента липсва консенсус измежду университетските среди какво тъкмо е популизъм - дали идеология, или политически дискурс и жанр. Въпреки това, общоприетата формулировка за термина е предоставена от Кас Мюде (Cas Mudde) като набор от хрумвания. Заедно те " смятат обществото в последна сметка за разграничено на две хомогенни и антагонистични групи -, " чистите хора " против " корумпирания хайлайф " - и който твърди, че политиката би трябвало да бъде израз на volonté générale (общата воля) на хората ".

" Анти " в Народното събрание и отвън

Следователно, ние от ден на ден приказваме за общ популизъм, когато в действителност имаме поради най-вече, а постоянно и извънредно, съответен популизъм. Това е популисткото крайнодясно, което в България е показано от обединения като " Възраждане ", Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ, БНС-НД, " Атака " и други

Разликата сред водача на " Възраждане " Костадин Костадинов и останалите гореизброени обединения е, че " новият популизъм ", от който е част Костадинов, не моли към избрани социално-икономически пластове, а към съответна еднаквост и просвета.

Целевата публика на Костадинов не е хомогенна, разпръсната e из целия политически набор, само че споделя общи идентичности - да вземем за пример, решаваща поддръжка за влизането на неговата партия в Народното събрание той получи от антиваксъри, антизападно и проруски настроени хора с друго обществено и икономическо състояние, етнически генезис, изповедание и полова ориентировка.
Парадоксално е краен националист като него да получава поддръжка от представители на ромската общественост, имайки поради неговото мнение, че: " Тази нечовешка паплач [ромската общност] просто няма място към този момент в нашата страна, да не кажа напряко в нашата цивилизация. Тя за следващ път потвърди, че общото й с останалата част от човешката раса е единствено външният тип. "

Но това е реалност, дължащ се на припознаването на тези представители на разнообразни групи и общности с анти-Западното и анти-американското придвижване в България, на което така наречен присмехулно Костя Копейкин се трансформира в избавител и лидер.

Реториката, която употребява Костадинов, мощно припомня тази на Доналд Тръмп. Неговият ултиматум към останалите парламентарно показани политически партии да спрат да работят дружно и да разхлабен актуалното Народно заседание и последвалата опасност за навлизане на " народа " в Народното събрание могат да се преглеждат като аналог на случая с Капитолия в Съединени американски щати през 2021 година Призовани към деяние от Тръмп, хиляди негови поддръжници се събраха във Вашингтон на 5-ти и 6-ти януари 2021 година, с цел да поддържат подправеното му изказване, че изборите през 2020 година са били " откраднати от смелите радикално-леви демократи " и да изискват конгресът да отхвърли успеха на Байдън. В случая с Костадинов неговата закана е директна и рискова, тъй като той е безапелационен: " или ни слушате, или гражданска война ". Поставяйки под заплаха целостта на властта, водачът на " Възраждане " нарушава член 95 от Наказателния кодекс:

" Чл. 95 Който за да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в осъществяването на опит за прелом за принудително завладяване на властта в центъра или по места, или в протест, или във въоръжено въстание, се санкционира с отнемане от независимост от 10 до двадесет години, с пожизнен затвор или с пожизнен затвор без подмяна. "

Подхранващите сили на популизма

Възможно е изказванието, че популизмът е артикул на демокрацията, да бъде признато със песимизъм. Но популизмът се появява тогава, когато в хората се зароди чувство за неправда, липса на вслушване в " гласа на народа ".

Въпреки това, значимо е да се означи, че съпоставянето на популизма с " гласа на народа " е рисково и погрешно. Това допуска, че популистите са достоверните представители на народа, като това значително е неверно определение. Може да се види в чужбина, само че и в България - на парламентарните избори през април 2023 година Костадин Костадинов и " Възраждане " завоюваха гласовете на малко над 358 174 души (14.16%), което не съставлява даже 6% от имащите право да гласоподават над 6 500 000 български жители.

Популизмът основава две измерения - отвесно и хоризонтално. Популистите целеустремено основават и експлоатират тези несъгласия в обществото, Първо, тази отвесна връзка слага в битка хората от върха на обществото (т.н. " елити " ), които могат да бъдат политици, предприемачи или учени, и хората на дъното на обществената пирамида. Вторият метод на популистите е да основават и експлоатират хоризонтални връзки в обществото сред " нас " и " другите ", под което те схващат класови, религиозни, етнически и други врагове.

Това значи, че или популистите са в положение посредством своя дискурс да основат антагонистични връзки, или че те са доста положителни в потреблението на съществуващите антагонистични отвесни и хоризонтални обществени връзки и че тези съществуващи връзки сами по себе си пораждат популизъм.

Пример за това е продължаващата акция на " Възраждане " да се нарежда като единствената българска партия в Народното събрание и да жигосва останалите партии като " прислужници на Съединени американски щати ", които трансформират България в американска колония. По този метод те афишират на необятната общност, че единствено " Възраждане " работи в полза на българския народ и за българския народен интерес (какъв е той - не могат да обяснят, само че твърдо пазят концепцията, че точно те се борят за него).

 Защо Защо " Възраждане " е откровена неонацистка опасност

Друг движещ претекст на популизма е другите стопански, политически, обществени и здравни рецесии. В България битката с политическата корупция е една от главните характерности на новите партии - Продължаваме Промяната, Демократична България, Има Такъв Народ, Възраждане, Изправи се! - всички те се зародиха в отговор на невъзможността на систематични партии да удовлетворят публичните потребности за сметка на личния си интерес, което води до предпочитание за реваншизъм у хората и търсене на опция. Докато главните стопански и обществени аргументи могат да бъдат растящата безработица и неравенства, ниският напредък и вложения, неналичието на добра обществена политика, миграцията, високите равнища на корупция и други Част от тези проблеми значително са резултат от финансовата рецесия през 2009 година, като се чака една идна финансова рецесия в допълнение да задълбочи тези проблеми и опълчи разнообразни групи в обществото. Подобни процеси са протичали в нацистка Германия и Италия, довели до възхода на Хитлер, Мусолини и фашизма. Здравната рецесия с COVID-19 през последните три години е един от главните причини в интерес на популистите.

Друг мощен претекст на популизма са културните аргументи. Тези културни аргументи могат да бъдат свързани с промени в " ценностните системи на обществото ни - от патриархално към равнопоставено общество; от " протекционизъм " и шовинизъм към отворено общество; от ксенофобия и хомофобия към права на индивида. Подобни промени в обществото могат да бъдат дефинирани общо като муден, еволюционен развой на смяна в ценностната система на човек от консерватизъм към демократизъм.

Популизмът може да навреди на демокрацията в една страна, даже и да не взе участие непосредствено в ръководството. В интерес на истината, един от страховете на популистите е, че ще получат късмет да упражняват власт, което ще ги държи виновни пред обществото. Виден образец е Найджъл Фараж (Nigel Farage) след референдума (т.нар. Брекзит) във Англия, който след излизането на кралството от Европейския съюз, подаде оставката си и излезе от политиката. В началото на юли месец 2023 година излезе информация, че Фараж е получавал финансиране от Кремъл за своята Брекзит акция. Към момента сметките на Фараж са замразени в редица банки заради новите разкрития.

Противодействието в бъдещето

Противодействие на популизма е мъчно да се оформи във тип на панацея, тъй като проблемите, които овластяват тези хора, към момента са тук и се задълбочават. Въпреки това българските институции могат да противодействат на омразата и посланията им за принуждение. Прокуратурата има причини да изиска имунитетите на народни представители от " Възраждане ", които обществено се заканват да изпратят своите политически съперници и всички " национални предатели " в концлагера Белене, и да стартира правосъдни каузи против тях. В други свои обществени изказвания водачът на " Възраждане " споделя: " Те [националните предатели] би трябвало да заслужат друго наказване. Левски в едното писмо, което изпраща до един господар, му споделя по този начин " или сте с нас и народа, или ще ви пратим при черните души ". А Ботев Ботев в едно свое друго писмо споделя " наказването за предателите би трябвало да биде единствено едно и то е гибел! Смърт! Смърт! ".

На съображение Член 44, алинея 2 от конституцията, който не разрешава " активността на организации, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза, към нарушение на правата и свободите на жителите, както и организации, които основават секрети или военизирани структури, или се стремят да реализират задачите си посредством принуждение ", ДАНС имат право да стартират процедура против " Възраждане ".

Реториката, която депутатите на " Възраждане " употребяват в телевизионни излъчвания и в своите обществени мрежи, е това, което им носи политически дивиденти - не политиките, за които се борят. Съветът за електронни медии (СЕМ) и Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) остават тихи във връзка с приканите за принуждение, офанзиви против хора от ЛГБТ общността и политически съперници.

 Популизмът като фактор за дисфункция на политическите институции в България (2001–2018)С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Българските управляващи разполагат с принадлежности, посредством които да санкционират " Възраждане " за техните приканвания към принуждение, гражданска война и протест против страната. Но не желаят. Нека си напомним какво се случи с Волен Сидеров, водач на " Атака ", преди години, когато нахлу в НАТФИЗ със закани към физическа кавга със студентите там. Сидеров отхвърли да излезе оттова, до момента в който не беше заставен със мощ от полицията. Тогава следствията против Сидеров се проточиха с години, а прокуратурата отхвърляше да придвижи делата към съда. След рухването от власт на държавното управление Орешарски, така наречен златен пръст на водача на " Атака " към този момент не е необходим на ръководещите, депутатският му имунитет беше свален и през 2016 година беше притеглен като обвинен.

Това е образец за това по какъв начин прокуратурата, правосъдната власт, Съвет за електронни медии, КЗД и други институции толерират държанието на избрани политици, до момента в който са от изгода, а сега в който не са - справедливостта " спечелва ".

Важно е да се означи, че огромна част от поддръжката за популистките партии идва под формата на реваншизъм от страна на гласоподавателите. Те не са толкоз идеологически съгласни с тезите на популистите, колкото желаят да санкционират партиите на статуквото или да намерят по-читава в морално отношение опция. Други, станали жертва на все по-ескалиращите дезинформационни акции на външни и вътрешни политически сили - напълно естествено намират кей в коренно опростените послания на популистите. Послания, които почиват върху страховете и фантазиите на хората за заслужен, спокоен и сигурен живот.

Популизмът и крайнодесните течения са признаци на болна политическа, икономическа и обществена система. Те могат да бъдат приглушени, единствено с цел да се завърнат по-силни по-късно, до момента в който същинските аргументи не бъдат адресирани и решени. Борбата с тях е наше обвързване, тъй като в противоположен случай излагаме демокрацията, стопанската система, околната среда и мира. За страдание хората рядко имат вяра, че най-лошото ще се случи и то точно на тях.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР