Редица неправителствени организации настояват българското правителство да гласува против предложението

...
Редица неправителствени организации настояват българското правителство да гласува против предложението
Коментари Харесай

НПО-та искат кабинетът да се обяви категорично против ГМО

Редица неправителствени организации упорстват българското държавно управление да гласоподава " срещу " предлагането да се разрешат на европейско равнище новите генерации генномодифицирани растения ( " нови геномни техники " ).

В края на декември министрите на земеделието на страните от Европейски Съюз гласоподаваха по въпроса, като предлагането бе отхвърлено. Страната ни даде глас " въздържал се ", само че чак откакто народни представители от опозицията -, разкриха, че в началото готвената позиция е била в поддръжка на отпадането на досегашните условия и улеснение на режима за нови геномни техники .

На 11 януари следва ново гласоподаване в Брюксел , като съдружие " Агролинк " и още над 110 Неправителствени организации организации и обособени учени упорстват държавното управление да промени позицията си от " въздържал се " на " срещу ", както са дали своят вот предходния път 9 страни членки . Организациите проведоха кръгла маса в Българската телеграфна организация.

По думите на Светла Николова от " Агролинк " 97% от българите са с отрицателно отношение към ГМО-то, а въпросният правилник, предлаган на европейско равнище, е основан и прокарван под натиска на агро-химическото лоби , както и на 4 огромни международни хранителни корпорации.
 Асоциации и земеделци обезпокоени от премахването на регулациите за ГМО
Асоциации и земеделци обезпокоени от премахването на регулациите за ГМО

Новите геномни техники могат да породят проблеми с биоразнообразието

Тя цитира и позиция на френската организация за сигурност на храните, съгласно която въпросният правилник бил написан " на коляно " и не е използван . Съмнителни били и резултатите от тези нови геномни технологии.

" Първо би трябвало да се види какво е въздействието върху животните и хората, по какъв начин въздействат тези технологии на биоразнообразието. Няма за какво да се бърза, нашата селекция от култури е добра, въпреки и в последните години да се стесни, тъй като навлязоха непознати сортове ", съобщи на собствен ред доцент Веселин Дочев от Селскостопанския институт в Шумен.

Според юрист Марияна Христова това, което се пробва да наложи този правилник, е същото, което се е случило в Съединени американски щати преди 30-40 години - законовото уеднаквяване на ГМО сортовете и естествените такива. От тогава няма и проучвания, каквито да вземем за пример има да вземем за пример при медикаментите, какво е въздействието на потреблението на артикули с ГМО върху човешкия организъм.

Земеделски организации упорстват, в случай че регламентът бъде признат , да бъде основан обществен указател на земеделските производители , които не работят с ГМО сортове, с цел да са осведомени потребителите в следствие какво употребяват.

ГМО сортовете не са предопределени за фермите и градините , а за лобито на зърнарите, които садят големи пространства, като това било пагубно за биоразнообразието, уточни и Стоян Нешков от Българска академия на науките.

На полемиката участва и българският евродепутат от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки , който също е изрично срещу новия правилник. " Виждайки кой предлага тези неща, по какъв начин се оферират тези неша, виждайки каква е тази политика на уедряване, група хора с стопански интерес се пробват да привлекат в своите ръце голям запас ", аргументира се той.

Така да вземем за пример " лъвският къс " от евросубсидиите , добави Джамбазки, отиват при шепа производители, които не основават даже и доста работни места, до момента в който трябвало да отиват при дребни фермери, зеленчукопроизводители, пчелари.

От политическите фигури участваха и 2-3 депутати от Българска социалистическа партия и " Възраждане " , които също са изрично срещу планувания еврорегламент.

Д-р Ивелин Ризов, представител на Министерството на земеделието, обаче е на друго мнение, като по думите му предлаганите нови геномни техники нямат нищо общо с ГМО технологиите, разработвани преди години.

" Основният характерен детайл е, че при трансгенното инженерство (по-старата технология) имаме транспорт на гени от далечнородствени организми - да вземем за пример от микроорганизми в растения, от риби в растения и така нататък Докато при новите геномни техники, които се оферират за регулация, приказваме за транспорт, при най-страшния случай, на гени от близкородствени организми, а другояче приказваме за това, че преносния генетичен материал би трябвало да се от съществуващия генофонд ", разясни Ризов.

Освен това - Европа, включително и България, така и така употребява доста количество артикули, създадени и от ГМО съставки . Над 60% от въглехидратите в диетата ни идват от импорт - от Северна и Южна Америка и така нататък, където се отглеждат ГМО сортове. А и при артикули като соята да вземем за пример - над 98% от международното й произвеждане е от ГМО.

Самите регламенти по тематиката на Европа са одобрявани при започване на века и са доста остарели, като приемането на новия правилник би подсигурил по-добър надзор при потреблението на геномни технологии, добави представителят на Министерството на земеделието.
 Протест пред Министерски съвет срещу ГМО продуктите
Протест пред Министерски съвет срещу ГМО продуктите

Земеделците обезпокоени от опцията генномодифицирани артикули да навлязат на българския пазар
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР